Bár idén kevesebbet vagyunk kint az utcákon, mint máskor, de azért észrevehetően hidegebbre fordult az idő. Ilyenkor az ember legszívesebben bekuckózna a takarók közé forró teát iszogatva. Viszont tudta, hogy a hidegnek gyógyító hatásai is vannak?

  • Beindítja az immunrendszert

A fehér vérsejtek bizonyos alpopulációja a hideg hatására intenzívebben termelődik, hogy hatékonyabban tudjon küzdeni a baktériumokkal, vírusokkal és gyulladásokkal.

  • Hidegben jobb aludni

Meleg környezetben a testünknek energiát kell fordítani arra, hogy lehűtse magát és képesek legyünk elaludni. Hidegben erre nincs szüksége, így mind testileg, mind lelkileg könnyebben tudunk pihenni, mert a testünk sokkal hatékonyabban tud működni.

  • Növeli a szívműködés hatékonyságát

Ilyen hidegben is érdemes néha-néha kimenni a természetbe, hiszen ez csökkentheti az érrendszeri betegségek kialakulását. Hidegben a testünknek jobban oda kell figyelnie arra, hogy fenntartsa az állandó hőmérsékletét, és hogy az izmok megfelelő ellátásban részesüljenek. Ennél jobban semmi sem erősítheti az érrendszerünket.

  • Könnyebbé teszi a koncentrációt

Nem csoda, hogy a nyári melegben semmi másra nem tudunk koncentrálni, minta hűsítő vízre, a hidegben agyunk is felfrissül és máris jobban oda tudunk figyelni napi teendőinkre.

  • A hideg enyhíti a gyulladásokat

Amikor beütjük a fejünket, rögtön le kell jegelni, hogy ne dagadjon be. Pontosan ugyanez a helyzet a gyulladásokkal is, a hideg azonnal leviszi őket. Erre épül a krioterápia is.

 

Mi az a krioterápia? 

Egyre több ember veti alá magát hidegterápiának gyógyászati célból. A kezelés főképp reuma, illetve bőrbetegségek kezelésére alkalmas, de jó az immunrendszer erősítésére is.

A sokkszerűen adagolt hideg áthangolja szervezetünket, enyhíti a reumás tüneteket, erősíti, aktiválja immunrendszerünket. A hőmérséklet a kezelőkamrában -110, illetve -150 °C. A kezelés időtartama fél perctől három percig tart, eközben folyékony nitrogén gondoskodik az állandó hőmérsékletről. A páciens enyhe, nem kellemetlen, égő érzést érez a bőrén.

A hidegsokk-terápia főképp a gyulladásos ízületi betegségek kezelésében hatásos: javul az ízületek mozgathatósága és megszűnnek a fájdalmak. De a fibromialgia (más néven lágyrészreuma), a rándulások, zúzódások és az immunrendszer gyengesége is a javallatok között szerepel, a kezelés azonban a test által előállított boldogsághormonok (szerotonin, hisztamin és endorfinok) termelődését is serkenti. A vérben emelkedik az oxigén szintje, ami kedvezően befolyásolja az egész szervezetben a sejtlégzést.

Az ötlet Japánból származik. Már az 1970-es években dr. Toshima Yamauchi olyan betegekkel foglalkozott, akik ízületi gyulladásban szenvedtek és nem reagáltak a gyógyszeres kezelésre. Krioterápiával sikerült enyhíteni panaszaikat. Eleinte jeges vízzel kísérletezett, majd folyékony nitrogénnel, amelyet naponta többször ismételt mozgásterápiával kombinált. Pácienseinek ízületeiben nagymértékben enyhült a gyulladás, ízületeik merevsége jelentősen oldódott.

Yamauchi 1978-ban nagy hatású beszédet tartott egy reumatológuskongresszuson. Ekkor ismertette a szakmai közönséggel az egész testi krioterápiával elért kiváló eredményeit. Azonban jó időbe telt, mire módszerét az európai orvosok is elfogadták. Sok reumás betegnek hosszú idő után ez jelentette a valódi enyhülést. A krioterápia után folytatott megfelelő mozgásterápia elengedhetetlen feltétele a hosszú távú javulásnak.

A kezelés általában jól tolerálható, eddig nem ismert semmilyen mellékhatás. Ellenjavallatot jelent a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri megbetegedések és az előrehaladott cukorbetegség.

 

Ebből is láthatjuk, hogy nem kell mindenképp elzárkóznunk a hidegtől, kipróbálhatjuk a krioterápiát, de már az is segít, ha elmegyünk kirándulni valahova, hiszen a kinti friss levegőn való mozgás és családunk vagy barátaink társasága csak tovább növeli ellenállóképességünket és javítja hangulatunkat.

 

Források: magyarországszeretlek.hu , http://tgy-magazin.hu/

January 11, 2021