Történelmünk során a Nap és a Hold fontos szerepet töltött be a kultúrákban, a civilizációk működésében és a spirituális életben is. Vajon hat az egészségünkre is?

A Holdhoz több mindent köthetünk, mint pl. a Földhöz való távolsága változásából fakadó árapályt vagy  a mágneses terek ingadozását. Ezek alapján testünk működését is összekapcsolhatnánk a Hold mozgásával. Erről nagyon sokat olvashatunk az interneten, de a legtöbb esetben inkább véletlen egybeesésekről, belemagyarázott tünetegyüttesekről van szó.

Elterjedt hiedelem, hogy a nők menstruációs ciklusára, illetve fogamzóképességre komoly hatása van a Holdnak. Ez azonban tévhit, ami arra eredeztethető vissza, hogy a menstruációs ciklus és a Hold ciklus is nagyjából hasonló hosszúságú.

Léteznek kutatások, amelyek összefüggést mutattak ki kisebb csoportokon végzett kísérletek során, bizonyos hormonok megjelenése és a Hold közelsége között, ami a fogamzóképességet is megnövelik. Azonban ezek hitelességét nem sikerült bizonyítani. Az egymásnak ellentmondó kutatások jelentős száma miatt feltételezhető, hogy nincs összefüggés a két jelenség között, bár megszokott, hogy pusztán véletlenül mégis egyezik a kettő.

Sokan panaszkodnak álmatlanságra, amit összekapcsolnak a Hold közelségével vagy a teliholddal. A legfrissebb kutatások szerint itt viszont lehet összefüggés, ugyanis telihold előtt, illetve után a vizsgálatba bevont személyek átlagosan 5 perccel később aludtak el, illetve 20 perccel kevesebbet aludtak, mint más időszakban. De ezek az eredmények sem minden kétséget kizáróak.

A bűnmegelőzés során is gyakran felmerül, hogy a Hold állása befolyásolja a bűncselekmények számát, amit több, kisebb kutatás számokkal is igazolni tudott. Az évtizedeken keresztül vezetett bűnözési statisztikák szerint azonban nincs kapcsolat a népi hiedelmek során gyakran hangoztatott agressziót kiváltó holdállás és az erőszakos támadások között.

Mindhárom jelenség magyarázata során érdemes figyelembe vennünk az emberi faktort, miszerint képesek vagyunk magunkkal elhitetni, hogy hatással van testünkre és viselkedésünkre a Hold mozgása. Ezzel akár tetteink felelősségét is eltolhatjuk magunktól. Így érdemes odafigyelni.

 

Források: benu.hu

October 5, 2020