Nyáron, a melegben az emberek kevésbé kívánják a nehéz, szénhidrátban gazdag ételeket és sokkal nagyobb mennyiségben kezdenek gyümölcsök és zöldségek fogyasztásába. Szerencsére ilyenkor több zöldségnek és gyümölcsnek is van szezonja. Ha van hozzá helyünk, energiánk, időnk és persze kedvünk, érdemes ebben az időszakban is megpróbálkozni a kertészkedéssel.

Miért érdemes kertészkedéssel tölteni az időnket?

  • Nagyon jó relaxációs eszköz. Amikor kertünkben dolgozunk, egy rutin feladatot végzünk, amire agyunknak kevésbé kell koncentrálnia, ezért ezalatt az idő alatt tud pihenni, de a kertészkedés tud segíteni a feszültséglevezetésben és ezáltal segít megnyugodni is. A mindennapi stresszoldáson kívül a kertészkedés segíthet legyőzni a magányt, a depressziót és az időskori demencia tüneteit is enyhítheti. A kertészkedés mára számos, krónikus betegségből való felépülést támogató központban fontos része a rehabilitációnak, hiszen testre és lélekre egyaránt pozitív hatást gyakorol.

 

  • Testmozgás. Az egész napos ülőmunka, a városi zaj után jól esik a friss levegőn, egészséges napsütésben végzett fizikai munka. A kertészkedés egy ismétlődő, alacsony intenzitású edzésforma, de folyamatosan mozgásban tart minket, felállunk, leguggolunk, erőt fejtünk ki, nyújtunk, ezek a mozgások pedig megdolgoztatják az összes főbb izomcsoportot. Viszont pont azért, mert alacsony intenzitású mozgás, ezért kiváló tevékenység az idősebbek vagy krónikus fájdalmaktól szenvedők számára is.

 

  • A természet alapvetően erősítheti az immunrendszerünket. Egyes kutatások arra utalnak, hogy azoknak a gyerekeknek, akik sokat tartózkodnak földes, sáros környezetben, tehát kint a természetben, erősebb immunrendszerük lesz, ritkábban alakul ki náluk asztma, ekcéma és egyéb allergiák. A rendszeresen kertészkedőknél kevesebb a daganatos megbetegedés, a szívprobléma, és mozgásszervi betegségek is ritkábban fordulnak elő. Ezeken kívül, amíg a kertben tartózkodunk, a D-vitamin készletünk is töltődik napos időben, ami ugyancsak nem hátrány.

 

  • Mindig lesznek friss zöldségeink, gyümölcseink. A friss zöldségek íze sokkal jobb, mint bármi, amit az áruházakban kapni lehet. Jobb ízű ételt pedig mindenki nagyobb étvággyal fogyaszt! Ezen felül sokat tudunk spórolni, ha nem bolti zöldségeket, gyümölcsöket vásárolunk.

 

  • Gyógynövényeket is ültethetünk, amik később jól jöhetnek kisebb problémák megoldására, vagy fűszernövényeket, amiket akár a mindennapi főzéshez is felhasználhatunk.

 

  • Sikerélményekkel gazdagodhatunk. A kertészkedés során is teremtünk valamit, folyamatosan követhetjük munkánk eredményességét, nézhetjük, ahogy folyamatosan fejlődnek és nőnek palántáink, és végül le is szedhetjük munkánk gyümölcsét, ez pedig nagyon jó önbizalomnövelő is.

 

  • Az általunk gondozott növényeknek is megvannak a saját szükségletei, figyelni kell az öntözésükre, ha olyan növényekről van szó trágyázni, metszeni kell őket. Ez pedig olyan kitartást és felelősségtudatot követel meg, amit aztán az élet egyéb területein is kamatoztathatunk, ezért érdemes akár gyerekeinket is bevonni a munkába, nem csak élvezni fogják, hogy segíthetnek, és hogy a természetben lehetnek, de nagyon sokat tanulhatnak is belőle, ezeken kívül pedig a kerti szerszámok használata és az aprólékos munkavégzés fejleszti a kézügyességet és a koordinációs készséget is. És nem szabad azt sem elfelejteni, hogy arra tanítjuk a gyerekeket, hogy hogyan kell célokat felállítani, megtervezni, és feléjük haladni.

 

  • Segíti az alvást. A szabadban töltött idő és a vele járó kellemes fáradság után gyorsabban elalszunk és hosszabb, pihentetőbb alvásra számíthatunk.

A kert rendben tartása tehát egy családi program is lehet. Együtt tudnak dolgozni az idősebbek a legkisebbekkel is. Munkamegosztásra tanít, miközben mindenki a levegőn van, minőségi időt tölt egymással. Együtt szüretelheti le a család a saját maga által gondozott növényeket, vagy tanulhat abból, ha valami kiszárad, nem marad meg, így még a kudarcok kezelését is megtaníthatjuk a gyerekeknek. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

Források: www.sokszinuvidek.hu, www.balkonada.cafeblog.hu,

July 27, 2020