Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az allergiás emberek immunrendszere azonban az ártalmatlan anyagokra – például pollenek, háziállatok szőre, poratka is úgy reagál, mintha káros lenne és emiatt olyan folyamatokat indít el a szervezetben, amelyekkel védekezik ellene.

Azokat az anyagokat, amelyek az immunrendszer túlreagálását okozzák, allergénnek nevezzük. A gyakori allergének listája között szerepel a por, pollen, állati szőr, különböző ételek, a méhcsípés is. Továbbá allergiás reakciót válthatnak ki a fémek, a latex vagy különböző kozmetikumok összetevői is. Ilyen esetben rendszerint bőrtünetek, ekcéma, csalánkiütés vagy az érintett területen intenzív bőrszárazság, kirepedezett bőr, bőrpír, viszketés viszi orvoshoz a beteget.

 

Az allergia tünetei az allergén típusától és az allergiás reakció súlyosságától függenek. A bosszantóktól egészen az életveszélyesig terjedhetnek. A szénanátha az egyik leggyakoribb allergiás tünet. Az emberek mintegy 10–30%-át érinti az egész világon, és az allergia gyakorisága folyamatos növekedést mutat. A szénanátha a megfázáshoz hasonló tüneteket okoz: szemviszketés, orrviszketés, kaparó torok, orrfolyás, orrdugulás. Az ételallergia tünetei rendszerint a gyomor- és bélrendszer területén jelentkeznek.

Hamarosan itt a nyár, de sokan sajnos nem tudnak örülni a jó időnek, hiszen egyeseknél már a tavasz első napjaiban, másoknál azonban nyáron jön elő az allergia. Ha szeretnénk tudni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, érdemes átnézni az éves pollen naptárat. Ha szénanáthához hasonló tüneteket, mellkas nyomást érzünk, köhögünk, a kiváltó okot leggyakrabban a virágporok jelentik. Hazánkban 3 kiemelt pollenszezon van az év folyamán:

  • kora tavasz kezdetével a virágzó fák,
  • nyár elején a fűpollen,
  • majd nyár végén a gyomnövények, pl. parlagfű okoznak allergiát.

Ezek a növények minden évben ugyanakkor virágoznak, így a szezonon kívül nem kell aggódnunk. Ha a pollenszezonon kívül is jelentkeznek a tünetek, forduljunk allergológushoz, ugyanis lehetséges, hogy állatszőr, házi poratka, penészgomba okozza azokat.

 

Forrás: allergiakozpont.hu,wikipedia.hu, bhc.hu

May 28, 2020