Mostanában sokat hallhatunk az illóolajokról, és ilyenkor télen sokunk nagyon szívesen használja is őket a lakás felfrissítésére, vagy a téli nyugalom tovább fokozására.

Mik az illóolajok?

Az illóolajok tömény, zsírban oldódó és általában vízzel nem keveredő folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak, és növényekből vonják ki őket. Az illatosításon túl az illőolajokat több mindenre is használhatjuk, takaríthatunk velük, de egészségünkre is jó hatással lehetnek! De melyik illóolaj mire jó?

Nátha ellen

Megfázás ellen kitűnő a teafa, a kakukkfű, az eukaliptusz- és a fenyőfélék illóolaja: levegőbe porlasztva fertőtlenítenek. Még hatásosabb lehet, ha társítunk hozzájuk nyákoldó rozmaringot, vagy rosalina-illóolajat. Influenza esetén az immunrendszer erősítése a cél, ilyenkor adjunk a keverékhez kakukkfüvet is.

 

Emésztőszervi panaszokra

Puffadásra és teltségérzetre javasolható a kömény-, a kapor-, a babérlevélolaj, ezeket főzésre is használhatjuk.

 

Fájdalom ellen

Valódi levendulát, hibrid levendulát, széles levelű levendulát vagy fekete borsot párologtassunk.

A görcsoldásban olyan természetes eszenciák segíthetnek, mint a rozmaring, a levendula, a majoránna, illetve a mentolban és mentil-acetátban gazdag borsmenta is.

 

Stresszcsökkentés

A szorongás csökkentésére használjunk levendulát, nerolit, rózsát, citrusolajokat, majoránnát, római kamillát, vetiverfüvet, pacsulit, nárdufüvet, citromfüvet, gerániumot és virágos illatokat.

 

Étvágytalanság esetén

Tárazzunk be citrusfélékből, mandarinból készült illóolajat vagy fahéjolajat.

 

Álmatlanság ellen

Az elalvásban, illetve a nyugodt alvásban segítenek: a valódi levendula-, a neroli-, a rózsa-, a citrusolajok, a majoránna, a római kamilla, a vetiverfű, a pacsuli, a nárdusfű és a rozmaring.

 

Az éberség fenntartására

A téli időszakban az élénkítő illóolajokból is érdemes néhányat beszereznünk, ilyen a borsmenta és a rozmaring.

 

Az agy serkentésére

A munkamemória javításában jó hatású a rozmaring és a bazsalikom.

 

Akár csak a lakásunk illatosítására, akár célzott okkal próbáljuk ki őket, figyeljünk oda az esetleges allergiákra és próbáljuk ki magunk, hogy nekünk melyik illóolajok válnak be.

Forrás: noklapja.hu

November 30, 2020