Az anyák napja világszerte ünnepelt nap. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, a legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik. Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat.

Az édesanyáknak a feljegyzések szerint már az ókori Görögországban rendeztek ünnepségeket. Eredetileg az istenek anyja, Rhea tiszteletére gyűltek össze, és vele együtt az édesanyákat is köszöntötték.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték meg az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis 1914-ben érte ezt el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította. Az ünneplésben szerepet kaptak a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet.

A hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. Az édesanyákat és a nagymamákat Magyarországon minden évben május első vasárnapján köszöntjük fel. Idén az ünnep május 2-ára esik. Nálunk 1928-ban egy miniszteri rendelet a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta az anyák napját, ezért a magyar gyerekek versekkel és virággal köszöntik édesanyjukat és nagymamájukat.

A Nevelőotthonok Magyarországi Egyesületének kezdeményezésére Magyarországon 1990 óta az anyák napját követő hétfőn az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját rendezik meg.

Más országokban hogyan köszöntik fel az édesanyákat, nagymamákat?

Az ünnepi szokások alapvetően mindenhol hasonlóak, az édesanyák és a nagymamák legtöbbször virágot vagy saját, kézzel készített ajándékot kapnak, vannak azonban érdekes egyedi szokások is.

Ausztráliában a gyerekek kényeztetik az édesanyjukat, ágyba viszik neki a reggelit, apró ajándékokkal és süteményekkel halmozzák el őt.

Az Egyesült Királyságban a gyerekek nem virággal, hanem az előző napon elkészített „anyák süteményével”, azaz a Simnel tortával köszöntik az anyukákat. Ez egy könnyű gyümölcsös sütemény, amit marcipánnal vonnak be és a közepét is marcipánnal töltik, a tetejét pedig 11 vagy 12 marcipángolyóval díszítik. Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.

Ausztráliában mindenki különféle színű szegfűt visel a ruháján, kifejezve az édesanyák iránti szeretetet és megbecsülést. Ha a feltűzött szegfű fehér, az azt jelenti, hogy anya már nem él.

Svédországban egyben jótékonysági alkalom is az anyák napja. Ezen a napon a Nemzetközi Vöröskereszt kicsi műanyag virágait vásárolják az emberek és tűzik ki a ruhájukra, a bevételből származó összeget pedig a rászoruló gyermekek és anyák kapják.

 

Bár mindenki örül kis meglepetéseknek, de az anyukáknak és nagymamáknak az a legfontosabb, hogy együtt lehessen a család, így egy nagy ölelés is bőven elegendő ajándék tud lenni, vagy ha ez a jelenlegi időszakban nem megoldható, akár videóhívásban, vagy telefonon éreztessük velük, hogy gondolunk rájuk.

Források: erzsebettaborok.hu , erdekesvilag.hu

April 26, 2021