Ki ne szeretné az almás pitét? Akár kerek, akár négyszögletű tepsiben készül, akár rácsos a teteje, akár nem, a legtöbben előszeretettel veszik elő ősszel a házi almás pite receptet!

Leszüreteltük az almákat a kertből, vagy kaptunk egy adagot a rokonoktól, esetleg bevásároltunk, de nem tudjuk, mit csináljunk ennyi almával? A legegyszerűbb megoldás egy almás pite!

Almás pitét sütni nem nehéz, akár a gyerekeket is bevonhatjuk, és együtt alkothatjuk meg ezt a finomságot.

Ennek a süteménynek az alapja egy omlós linzer tészta, amit bármikor elkészíthetünk számolgatás nélkül, hiszen csak a 3:2:1 arányt kell megjegyeznünk. Magában a tésztában ez azt jelenti, hogy van 3 egység liszt, 2 egység vaj (esetleg margarin, vagy zsír) és 1 egység cukor, amibe keverhetünk egy kis vanília cukrot is. Ha esetleg gyúrás közben úgy érezzük, hogy nem áll össze, akkor rakhatunk bele egy tojást vagy akár segíthetjük az összegyúrást egy pici tejjel is. És ne felejtsük el a csipet sót sem, ami igazán kihozza az ízeket! (Ha kicsit megemelkedettebb tésztát szeretnénk, egy kis sütőporral ezt könnyedén el tudjuk érni.)

A tésztán kívül persze elő kell készíteni az almákat is, vagy esetleg, ha van körténk, azt is nyugodtan hozzákeverhetjük. Meghámozzuk a gyümölcsöket, óvatosan lereszeljük őket, szórunk rájuk egy kis cukrot (esetleg vaníliásat), csepegtetünk rá egy kis citromlevet a frissesség megtartásához, rászórjuk az elmaradhatatlan fahéjat és kezdhetjük is a pite összeállítását!

Megjött a kedve a sütéshez?

Mi küldjük a receptet!

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor (elengedhető)
  • 2 db tojás (elengedhető)

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg darált dió (elengedhető, vagy más magvakkal kicserélhető)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db citrom
  • 1 tk fahéj

A tetejére:

  • 1 db tojás

 

Elkészítés

  1. A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, összegyúrjuk, és fóliába csomagolva a hűtőben 1 órát pihentetjük.
  2. Ezalatt meghámozzuk az almát, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, és a cukorral, a fahéjjal és a lereszelt citromhéjjal ízesítjük. 10 perc után lazán kinyomkodjuk a sok lét.
  3. A tésztát két részre osztjuk (1/3-2/3 arányban), és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
  4. A nagyobb tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megszórjuk a darált dióval, egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, végül beborítjuk a másik tésztalappal, vagy ha szeretnénk most tudjuk díszíteni a piténket, akár rácsokkal, akár más formákkal. A tetejét megkenjük a felvert tojással. Ha egyben hagytuk a felső lapot, akkor villával megszurkáljuk, esetleg megrajzoljuk a rácsokat, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Forrás: mindmegette.hu

 

November 2, 2020