Nem hiába mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Kicsiknek és idősebbeknek is csak segíteni tud, ha van egy kutya a családban. Folyamatos feltétel nélküli szeretetet áraszt, lefoglalja az embert, megmozgat minket, felelősségre tanít, ezek pedig mind hozzájárulhatnak egy hosszú, boldog élethez.

Többek között egy 2017-ben publikált svéd tanulmány is arra utal, hogy egy kutya az emberek életét képes jelentősen meghosszabbítani. 2013-ban az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) Tove Fall, az Uppsalai Egyetem professzora által végzett felmérésére alapozva, ezt arra szűkítette, hogy a kutyák leginkább a szív- és érrendszeri problémák csökkenésére vannak hatással.

Svédországban minden állampolgárnak van egy egészségbiztosítási száma. Ez alapján az összes orvosi és kórházi látogatása, kezelése nyomon követhető. A kutatók ezek alapján 3,4 millió 40 és 80 év közötti ember adatait elemezték 12 éven keresztül, akiknek a vizsgálat kezdete előtt semmilyen szív- és érrendszeri betegsége nem volt. A vizsgálatot 2001 januárjában kezdték, mert innentől lett kötelező a kutyákat azonosítóval (fültetoválással vagy chippel) ellátni.

A kutyák adatai is központi nyilvántartásba kerültek, így összevethetővé váltak a kutyák és gazdáik adatai. A kutatásban megfigyelt emberek közül 13 százaléknak volt kutyája (440 ezer embernek), az ő adataikat pedig összehasonlították azoknak az adataival, akik nem éltek kutyával.

Az eredmények egyértelműen arra mutatnak, hogy a kutyák meghosszabbítják a gazdáik életét. Összességében a kutyatartás 26%-kal csökkentette annak az esélyét, hogy valakinek érrendszeri betegsége legyen. És 20%-al kevesebben hunytak el a kutyát tartó csoportból, mint a kutyát nem tartó társaik közül a felmérés végéig.

A kutyatartás jótékony hatása változik attól függően, hogy valaki másokkal él együtt, vagy egyedül lakik. Nyilvánvalóan nagyobb hatással van egy vidám, figyelmes, boldogságot sugárzó társ azokra, akik egyedül élnek (persze ez nem jelenti, hogy nem teszi vidámabbá egy nagycsalád életét egy házi kedvenc). A 12 éves ciklus alatt a többfős háztartásokban élő kutyák 11 százalékkal csökkentették gazdáik esélyét az elhalálozásra, de az egyedül élők körében már 33 százalékot találtak a kutatók.

A kutatás vezetője megjegyezte, hogy a kutyatartás nem önmagában hosszabbítja meg az életet, hanem valószínűleg a vele járó életmód hat pozitívan az egészségre. A hosszú séták és a jól megérdemelt játék ugyanis fitté teszi nemcsak a kutyánkat, de minket is megmozgat.

A Liverpooli Egyetem egy kutatása szerint, a kutyatulajdonosok kétharmada teljesíti az egészségügyi szempontból ajánlott, heti minimum két és fél óra testmozgást A szakemberek 700 embert vizsgáltak, kutyásokat, kutya nélkül élőket és gyerekeket is. Arra jutottak, hogy  a kutyatulajdonosok 87,3 százaléka mozog aktívan 150 percet hetente, míg a kutyát nem tartóknál ez az arány csupán 62,7 százalék volt. A kutyatulajdonosok többet és hosszabb ideig sétálnak, ez a tevékenység pedig hozzáadódik az egyéb testmozgáshoz, nem pedig helyettesíti azokat.

Ezeken kívül persze, kiváló házőrzők a kedvenceink, biztonságérzetet adhatnak nekünk. Egy hozzánk bújó kisállat hihetetlen nyugtató erővel bír, bármikor felvidít minket és nincs is jobb, mint a barátainknak, új ismerőseinknek elmesélni a csodás, sokszor vicces dolgokat, amiket állatainkkal átéltünk. Felelősségteljessé tesz minket, hiszen háziállataink mégis ránk vannak utalva, és ne felejtsük el, hogy gondos gazdinak lenni felelősséggel is jár.

 

Források: divany.hu, nlc.hu, https://www.nature.com/articles/s41598-017-16118-6 , https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0b013e31829201e1 , https://www.dailymail.co.uk/health/article-6936317/Dog-owners-four-times-likely-meet-exercise-targets.html?ito=social-facebook

August 10, 2020