Bár sokan egyre jobban odafigyelnek környezetükre, szelektíven gyűjtik a szemetet, nem fogadják el a boltokban a felajánlott zacskót, de bolygónk így is egyre nehezebben bírja azt a hulladékmennyiséget, amivel nap mint nap elárasztjuk. Életünk minden területén termelünk szemetet, és szinte lehetetlen kikerülni, hogy ne használjunk műanyagot a mindennapjainkban, de összegyűjtöttünk pár tippet, ami segíthet ebben a feladatban.

Ha még csak most kezdünk barátkozni a műanyagmentes élettel, érdemes átgondolni, hogy mit vásárolunk, hiszen a csomagolási hulladék teszi ki a műanyag felhasználásunk nagy részét. Ezek a csomagolások csak addig vannak használatban, amíg haza nem visszük az árut, majd a szemétben landolnak és évszázadokig fenn is maradhatnak. Ha odafigyelünk arra, hogy miket veszünk és hogyan, már jelentős mértékben csökkenthetjük ezek mennyiségét!

 • Ha van rá lehetőség, a közértek és szupermarketek helyett vásároljunk a piacon. Azon kívül, hogy friss, egyenesen a termelőktől származó áruval mehetünk haza, csomagolásmentesen vásárolhatunk zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, húsféléket. Vigyünk magunkkal egy kosarat, dobozokat, esetleg üres befőttes üveget, vászontáskát és máris sokkal kevesebb műanyaggal fogunk hazatérni, de már az is segít, ha a már meglevő nejlonzacskóinkba pakoljuk a termékeket és nem újakat viszünk haza.

 • Ha esetleg nincs a közelben piac, vagy valamiért nem megoldható, hogy ott vásároljunk, akkor figyeljünk oda, hogy mindig válasszuk a papírban vagy üvegben kapható alternatívákat, de már sok szupermarketben is van lehetőség arra, hogy kimérve vegyünk például magvakat, de a hús- és sajtpultokból is kérhetjük papírba csomagolva vagy saját tárolóinkba a kiválasztott élelmiszereket.
 • Vásárláskor továbbá próbáljuk meg elkerülni az egyenként csomagolt árukat, például a habtálcán árult, egyenként csomagolt leveszöldségeket.
 • Ha olyan terméket vásárolunk, ami gyorsan fogy a háztartásban, vagy tartós, érdemes nagyobb kiszerelésben megvásárolni, olcsóbb is lesz és kevesebb lesz a csomagolóanyag is. Például nyugodtan vehetünk egy nagyobb üveg olajat, vagy nagyobb flakon tusfürdőt, vagy a tízesével csomagolt papírzsebkendők helyett vegyünk egy 100as csomagot inkább.
 • A használt kozmetikumok szempontjából is érdemes lehet átgondolni, hogy mit veszünk meg. Például újrahasználható kozmetikai szivacsokat is vásárolhatunk a vattakorongok helyett, tudunk papírból készült fültisztító pálcikát is venni, de fogkefénket is lecserélhetjük egy bambuszból vagy más fából készültre, ha már nem tudjuk használni a meglevőt.
 • Tusfürdő helyett használhatunk szappant, flakonos sampon helyett pedig szilárd sampont vagy samponkorongot.
 • Ezen kívül érdemes olyan cégektől vásárolni, akik odafigyelnek, hogy környezetbarát csomagolásban árulják termékeiket. A boltokban már lehet például fém tégelyben kapható krémeket és krémdezodorokat kapni.

Ha ezek a lépések már rutinosabban mennek, elkezdhetünk beszerezni olyan eszközöket, amik helyettesíthetik az egyszer használatos műanyagokat.

 • Ne használjunk egyszer használatos műanyag szívószálat, inkább vegyünk papír, vagy fém alternatívákat, vagy többször használatos műanyagot.
 • Legyen egy saját kulacs nálunk, amit bármikor fel lehet tölteni, ne vegyünk mindig egy-egy új üveg félliteres vizet.
 • Legyen saját újratölthető poharunk. A legtöbb kávéházban, pékségben megkérhetjük az eladókat, hogy ezekbe a poharakba töltsék ki reggeli kávénkat.
 • Kerüljük az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat.
 • Műanyag ételhordóinkat, dobozainkat használjuk, amíg csak lehet, de ha tönkre mennek, cseréljük le őket üveg tárolókra.
 • Ha tudunk, vegyünk ruháinkból, törölközőinkből, ágyneműkből is tiszta pamutot, gyapjút, a szintetikus anyagból készültek helyett.

Amennyiben fordítunk rá időt és energiát, sok mindent saját kezűleg is elkészíthetünk, nem kell mindent megvenni.

 • Süthetünk kenyeret, pizzát, készíthetünk saját szószokat, de akár kozmetikumokat is, pl. saját bőrradírt, arcmaszkot is.
 • Amennyiben van hely az erkélyen, vagy a kertben, ültethetünk saját fűszernövényeket, vagy akár zöldségeket, gyümölcsöket is, nemcsak jó szórakozás és kikapcsolódás, de hosszútávon pénzt spórolhatunk vele, megkíméljük magunkat és a környezetünket a csomagolóanyagoktól, mindig tudni fogjuk, hogy mi került növényeinkre és még büszkék is lehetünk magunkra, hogy mi neveltük fel ezeket a növényeket.

Ahelyett, hogy a sütés-főzés közben összegyűlt lebomló hulladékot a szemeteszsákba szórnánk, komposztálhatunk is. Egy kertben ez mindenképp könnyebben megvalósítható, de akár a lakásban is meg lehet oldani.

Miközben ezek mind fontos lépések a környezetünk védelmében és minél jobban odafigyelünk, annál hatékonyabbak leszünk, de a műanyagmentes életre való átállás nem megy egyik pillanatról a másikra. Adjunk magunknak időt, és emlékezzünk arra, hogy amennyiben mindenki eljut az első lépésekig, már azzal is mekkora változást érhetünk el.

Források: naturanyu.hu, divany.hu

August 3, 2020