Vége a nyárnak, beköszönt az ősz. Amikor a több hónapnyi kemény munka árán szó szerint beérik a munkánk gyümölcse, az felettébb izgalmas és egyben felemelő érzés. Elérkezett az idő, hogy a gazdák lesben álljanak, hogy a természet mikor dönt úgy, hogy indulhat a szüret. Hogy mikor szedjük le a szőlőt a tőkéről, ahhoz az is mérvadó, hogy a borász milyen bort szeretne készíteni belőle.

A termés értékét elsősorban a cukortartalom szabja meg, ezért mindig akkor szüreteljünk, amikor a szőlő már teljesen megérett, cukortartalma már nem nő, savtartalma megfelelően lecsökkent, a gyümölcs nem savanyú. Teljesen érettek a szőlőszemek, amikor a fajtájának megfelelő színben pompáznak – kék, aranysárga, zöldessárga, stb. – puhák, héjuk áttetsző, a kocsányok fásodni, barnulni kezdenek. A bogyók leve sűrű, édes, ragadós, és a magvak könnyen elválnak a húsos résztől.

A szőlőfajták különböző időpontokban érik el a teljes érés állapotát. Bizonyos fajtákat július végén szedhetjük, vannak amiket augusztusban, de például a Leánykát és az Ezerjót szeptemberben, a Kövidinka és az Izsáki sárfehér szüretideje pedig október végén van. A csemege- vagy a borszőlőt étkezésre akkor szedjük, amikor már szépen kiszínesedett, érett, de nem túlérett és a fajta jellegének megfelelő színe, kellemes íze és zamata van. A szőlő bogyói nem egyszerre érnek. Leghamarabb a fürt vállán és legkésőbb a fürt csúcsán levő bogyók érnek. A fürtök nem érnek mind egyszerre, ezért az a helyes, ha étkezésre a szőlőt több részletben szedjük le a tőkéről.

Étkezésre legkedveltebbek  a kimondottan csemegeszőlő fajták, mert tetszetősebbek, bogyójuk húsos és ropogós, kellemes zamatuk van. Bort is készíthetünk belőle, de a húsos bogyókban kevesebb a lé és rendszerint a cukor is, mint a borszőlőfajtákban. A csemegeszőlő ismérve az is, hogy csekély a savtartalmuk.

Szüreti kisokos:

A szüret megkezdése előtt néhány előkészület szükséges. Ezek közé tartozik például az olyan üres, de egyébként tiszta erjesztő- és tárolótartályokat, amelyek sokáig üresen álltak, használatba vétel előtt mossuk ki tiszta vízzel, ugyanis a hordók rendszeres kénezése közben a dongákra kén csapódott le, amit ajánlatos eltávolítani, mielőtt mustot vagy bort töltünk bele. (A régen használt fahordókat gyakran „be is kell duzzasztani”, hogy töltőképesek legyenek. )

Előkészítjük és alaposan kitisztogatjuk a szedéshez és a feldolgozáshoz használatos edényeket, sajtókat (préseket). A szőlő behordásához is tiszta edényeket használjunk. Sohase feledkezzünk meg arról a legfontosabb szabályról, hogy a jó minőségű, egészséges bor előfeltétele a tisztaság!

Ha a fentieknek eleget tettünk következhet a betakarított szőlő zúzása és a lé elválasztás kettős fenekű kádban. Ezt követően jöhet az első sajtolás, amit a kisajtolt törköly szétrázása követ, majd a második és további sajtolások. A hordókat csak 3/4 részig töltsük meg musttal.

 

Hazánkban összesen 22 borrégióról beszélhetünk. Statisztikák szerint évről évre csökken a szőlőt termő területek nagysága, ennek ellenére Magyarországon a gazdák tavaly novemberig 3,9 millió mázsa szőlőt szüreteltek 35 ezer hektárnyi földterületről.

A szőlő betakarítása manapság is egy kitűnő közös családi programnak lehet, például egy Szedd magad szőlő program keretein belül, melyet Pécsen tartanak szeptember közepéig.

 

agroinform.hu, agraroldal.hu, mek.oszk.hu, nlc.hu

August 29, 2019