Bizonyára nem sokan emlékeznek erre, az 1989 előtti időkből származó reklámszövegre: egyél halat, finom falat. Bár butácska a mondat, a tartalma igencsak aktuális, egyrészt azért, mert a magyar nagyon kevés halat fogyaszt, másrészt pedig azért, mert nyáron tanácsos tartózkodni a nehéz, zsíros ételektől. És arról se feledkezzünk el, hogy már kinyitottak a balatoni sütödék, ahol nem csak a fagyasztott tengeri hekket érdemes megkóstolni.

A halban lévő cink és omega-3 zsírsav – sok egyéb mellett – táplálja a bőrt és a hajat, de jobb lesz a látásunk, és nagyobb lesz az ellenálló-képességünk is tőle. Segíti az agy működését, és elengedhetetlen a gyerekek egészséges fejlődéséhez. De azért is kiváló választás nyáron a hal, mert sovány és könnyen emészthető ennivaló. Különösen ajánlott a lazac, ami igen gazdag fehérjében, és amit – meglepő módon – nagyon könnyű elkészíteni, viszont nehéz elrontani.

Az ősi kínai orvostudomány szerint a hal „hűvösnek” minősíthető, a kagyló pedig „hidegnek”, még az elkészítés után is. Szerintük ez azt jelenti, hogy a tenger gyümölcseinek fogyasztása „elvonja” a hőt az emberi szervezetből, és ezzel még egy forró nyári napon is képes helyreállítani a belső egyensúlyunkat. Ennél egy kicsit földhözragadtabbak az európai kollégák, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy kontinensünkön különösen sok emberre leselkednek a szív- és érrendszeri betegségek, és a hal a vérnyomás csökkentésével sokat segít a szív egészségének megőrzésében.

Azt javasoljuk, hogy a következő kerti sütögetésnél próbálják ki a halat a hamburger és az oldalas helyett. Néhány ötlet a siker érdekében.

  • Sütés előtt pácoljuk be a halat, mert így sokkal finomabb lesz a végeredmény. Kenjük meg a páccal, fűszerezzük, majd egy zacskóba helyezve tegyük be 15-20 percre a hűtőbe.
  • Grillezés előtt kenjük meg olajjal nemcsak a halat, hanem a gondosan megtisztított rácsot is. Nincs annál fájdalmasabb látvány, mikor a bőr odasül a vashoz, és a finom hús darabokra esik.
  • Ha odatettük sülni, hagyjuk is ott két-három percre, hadd száradjon egy kicsit. Nem szabad túl korán megfordítani, mert ha nem hagyjuk megpirulni, akkor megint csak darabokra esik a finom husi.
  • Fontos, hogy forró legyen a grill, mert ha nem elég meleg, akkor odaéghetnek és széteshetnek a darabok. Ha elég magas a hőmérséklet, akkor a hal tényleg néhány perc alatt megsül.
  • És ha már itt tartunk, tanácsos a tűz közelében maradni, ha halat sütünk. Mivel gyorsan pirul, érdemes a beszélgetést vagy a sörözést a munka utánra hagyni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a kerti sütögetés kudarcba fullad, és rendelni kell valami kevésbé egészségeset egy közeli étteremből.

 

Képek forrása: seriouseats.com ; onlyadayaway.com

 

 

June 27, 2018