Hosszabbak a nappalok, olykor már melegen fúj a szél, és érezni a fű, a virágok illatát… Tavasszal még akkor is vágyunk a természet közelségére, ha tudjuk, hogy az időjárás ilyenkor a legszeszélyesebb. Jól van ez így, bújjunk bele gyorsan a kapucnis esőkabátba, meg egy pár vízálló cipőbe, és már mehetünk is.

Szakkifejezéssel éve, ilyenkor energetizáljuk a testünket, vagyis jó sok napfénnyel és oxigénnel töltjük fel az őszi, téli hónapokban kimerült, megfáradt szervezetünket. A hosszabb és melegebb nappalok, a madárcsicsergés, a régen érzett illatok hatására átállunk tavaszi „üzemmódra”, vagyis kevesebbet termelünk az alváshormonból, a melatoninból, ugyanakkor több lesz bennünk az endorfin, ami egyebek mellett a boldogsághormonokért felel.

A téli bezártság után ösztönösen is vágyunk a szabadba, szinte belénk van kódolva, hogy keressük a napfényt, ami például csökkenti a téli hónapokban felgyülemlett stresszt. Az már más kérdés, hogy felállva a kényelmes karosszékből ki mit szeretne csinálni: a nők általában sétálnának vagy kirándulnának, míg a férfiak jobban kedvelik a biciklizést, a rollerezést és a gördeszkázást.

Járjunk egyet!

Ha egy pillanatra is azt gondolnánk, hogy a séta unalmas, akkor dobjuk fel valami újdonsággal. Például ne a szokott, már jól ismert útvonalon induljunk el, hanem fedezzünk fel ismeretlen területeket, akár a közvetlen környezetünkben. Próbáljuk ki a nordic walking botokat, de ha lehet, a vásárlás előtt kérjünk kölcsön valakitől egy párat egy sétára. Ha eddig csak bandukoltunk, próbálkozzunk meg a kocogással, de úgy, hogy a bemelegítésről és a fokozatosságról sose feledkezzünk meg. És még egy trükk a séta „felturbózásához”: vigyünk magunkkal egy hullahopp karikát, vagy egy gumilabdát, mert ezek is csodákra képesek.

Piknikezzünk!

A tavasz a legalkalmasabb évszak erre, mert egyrészt még nincs dög meleg, és nem romlik meg az étel útközben. Másrészt még nem kell tartanunk a szúnyogok és legyek inváziójától. Ne bonyolítsuk túl a dolgot azzal, hogy rögtön elszaladunk egy hivatalos piknik készletért, ugyanis egy használt pokróc, és néhány, fóliába csomagolt szendvics is megteszi. Ha van még hely a táskában, tegyen be az étel mellé egy jó könyvet is. Higgye el, még több örömét leli majd a tavaszi piknikben.

Kertészkedjünk!

Még a nagy élelmiszerüzletek is tele vannak ilyenkor elültethető magokkal és palántákkal. Válasszunk belőlük bátran, akár többet is, ha nekünk tetsző virágot vagy zöldséget találunk. Ha van kert a házhoz, akkor csípjünk le abból egy kis darabot, és ott vessünk vagy ültessünk. De az se mondjon le a kertészkedés öröméről, akinek csak egy kis erkélye van: a jó helyre letett műanyag ládákban ugyanúgy kikel a paradicsom meg a paprika. Higgyék el, nincs finomabb a saját magunk által ültetett, gondozott és frissen szüretelt terménynél.

Képek forrása: readersdigest.ca, pathfinderwalks.co.uk

April 19, 2018