Az őseink egyszerűen csak turmixnak neveznék, a kicsit kevésbé idősek shake-nek, mi viszont tudjuk, hogy a smoothie valami más. Néhány éve jött divatba, és a népszerűsége azóta sem csökkent, hiszen egyszerű, egészséges és bárhol fogyasztható. Az sem baj, ha nincs hozzá spéci gépünk, mert a régi turmix és egy jól zárható műanyag kulacs tökéletesen megteszi.

Az alapanyagok és a kellékek mindhárom esetben szinte ugyanazok, viszont amikor turmixot csinálunk, csak a gyümölcsöt vagy a zöldséget dolgozzuk meg a gépben, legfeljebb egy kis tejet vagy vizet öntünk hozzá, és ha kell, cukrozzuk, ízesítjük. A shake inkább a fagyihoz hasonlít, mert az alapanyagokat (zöldség, gyümölcs, esetleg tej) tört jéggel keverik össze. A smoothie viszont attól különleges, hogy rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, és minimális zsírt, cukrot tartalmaz. A sűrű finomságba leginkább növényi tejet tesznek, de joghurt és víz is szóba jöhet.

 

És akkor jöjjön három ritkán hallott recept!

Kezdjük a gránátalmával, ami akkor lesz igazán szenzációs, ha bogyós gyümölcsökkel együtt fogyasztjuk. Maga a gránátalma túl nagy, ezért vágjuk legalább ketté. Utána jöhet a többi vitaminbomba, a málna, az eper, a ribizli, az egres, a szeder, az áfonya. Figyelem! Ha ezekből csak fagyasztottat kapunk, akkor először hagyjuk őket felolvadni. Tegyünk hozzá egy kis vizet vagy joghurtot, és vékonyra vágott gyömbérrel is lehet próbálkozni, kinek mihez van kedve.

Ha már a gyömbérnél tartunk, jöjjön a zöld recept, vagyis a körtés-spenótos smoothie.

Mindenek előtt kerítsünk egy kis spenótot, a legfinomabb ebből a bébi, de ha ilyen nincs, akkor a fagyasztott is megteszi, természetesen felolvasztás után. Jöhet a körte, ami nagy és kemény is, ezért tessék felvagdosni. Folyadéknak ajánlunk egy pohár vizet, egy kis mézzel lehet az egészet megédesíteni, majd tegyük fel az i-re a pontot: reszeljünk gyömbért a turmixba. Ha megisszuk, rengeteg ásványi anyaggal és vitaminnal ajándékozzuk meg a tavaszra lemerült szervezetünket.

Az utolsó receptet csak erős idegzetűeknek ajánljuk: következik a nutellás smoothie!

Tegyünk egy banánt a turmixba, és amikor már darabos, mehet hozzá két evőkanál Nutella. De mert ez még nem elég édes, jöhet egy evőkanál csokoládé szósz, és ugyanennyi méz. Alaposan turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd tegyünk 10-15 jégkockát a keverékhez (előtte persze derítsük ki, hogy a gép alkalmas-e a jég felaprítására). Végül ízlés szerint hígítsuk még vízzel a smoothie-t, ha a jég nem lenne elég. Bár ebben sokkal több a kalória és kevesebb a vitamin, mint a fent említett másik két receptben, ne ijedjenek meg tőle. Ha mértékkel fogyasztják, és mondjuk a reggelit váltják ki vele, higgyék el, nem lesz tőle semmi bajuk. Arról nem is beszélve, hogy nagyon finom.

Képek forrása: andrewjamesworldwide.com, taste.com

 

April 26, 2018