A különböző gyümölcsök- és zöldségfélék egészségesek és vitamindúsak. Sajnos azonban friss állapotban többnyire csak az év egy bizonyos részében állnak rendelkezésre.

A tartósítás, befőzés az egész éven át történő egyenletes és rendszeres fogyasztást hivatottak biztosítani. A háztartásokban leggyakrabban használt tartósítószer a só, a cukor, az ecet és a citromsav, amelyeket gyakran egészíti ki a szalicil- és az aszkorbinsav. A cukor és a só ízesítő hatásuk mellett vízelvonó tulajdonságuk révén tartósítanak. Sóból a tartósítandó anyaghoz 16−20%-ot, cukorból legalább 55%-ot kell adagolni, így a termék egyéb tartósítási eljárás alkalmazása nélkül is eláll. Azonban ha nem akarunk ilyen magas só- és cukortartalmú termékeket készíteni, akkor csak más tartósítási formával együtt alkalmazva tudjuk a csökkentett mennyiséget alkalmazni.

Fontos, hogy minél frissebb állapotban lévő nyersanyagot használjunk. Gyümölcslevek készítéséhez a 100%-ban, dzsemhez a 80−90%-ban, befőtt készítéséhez a 75%-ban érett gyümölcs ajánlott.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő higiéniai szabályokról! A befőzéshez használt edények, eszközök és a munkaasztal legyen mindig tiszta, a mosott üvegeket, tetőket folyó csapvízzel többször át kell öblíteni és csepegtetőben vagy tiszta konyharuhára állítva kell kiszárítani. A felhasználni kívánt nyersanyagokat áztassuk, mossuk, majd rápermetezett vízzel öblítsük.

Száraz vagy nedves dunsztolás?

A dunsztolás lényege röviden, hogy elpusztítsuk a befőttben lévő mikroorganizmusokat és baktériumokat, így növelhetjük az eltarthatóságot.

Száraz dunsztolás (gőzölés) során a gyümölcsöt főzéssel, hőkezeléssel csírátlanítjuk, aztán töltjük üvegekbe, ezért arra kell törekednünk, hogy az üvegek olyan lassan hűljenek ki, amennyire csak lehet.

Biztosan sokan emlékeznek rá, hogy nagyanyáink takaróval bélelt ládákba helyezték ilyenkor a befőtteket, közel egymáshoz. Ha ügyesek voltunk, akár 2-3 napig is eltarthat a folyamat.

A nedves dunsztolás akkor szükséges, ha nyers ételeket szeretnénk konzerválni. Ilyenkor a megtöltött, légmentesen lezárt üvegeket kell vízbe állítva forralni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Tehát gyakorlatilag üvegestől főzzük meg a kompótot, befőttet.

A gyümölcslekvárok és dzsemek a bennük található antioxidánsok (pl. vitaminok, színanyagok) táplálkozás-élettani értékkel is bírnak. Törekedjünk arra, hogy különlegességekből is legyen néhány üveggel, amelyekhez máshogy nem tudnánk hozzájutni.

Tehát mindegy hogy lekvárt készítünk a kedvenc gyümölcsünkből, vagy a spájz polcaira rakjuk el a befőttet, esetleg a savanyúságot, a befőzés és tartósítás nem csak vicces közös móka lehet, hanem egyedi, saját készítésű, boltokban nem kapható, finom csemegékkel lephetjük meg barátainkat és családunkat.

 

 

egeszségkalauz, befozes, mindmegette

July 24, 2019