Lehűlt az idő, eljött a Szeptember, megkezdődött az Ősz!

Ehhez a gyönyörű évszakhoz a legtöbben a búcsúzást, a változást, az elmúlást kapcsolják, de számtalan nagyszerű dolgot tapasztalhatunk ilyenkor.

Sajnos idén kevésbé tudtuk önfeledten élvezni a nyári hónapokat, de azért mindenkinek vissza kell rázódnia az őszi mindennapokba. Elkezdődött a tanév, újra meg kell szervezni a gyerekek és a saját mindennapjainkat, lassan elmúlik a nyári meleg, megsárgulnak és lehullanak a levelek a fákról, de ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a pihenésről és arról, hogy mennyi boldogságot tud hozni számunkra az Ősz!

Hogy kicsit felvidítsuk a hétvégéket, töltsük őket együtt a családdal, töltődjünk fel a természetben, a friss levegőn. Hogy hova menjünk?

Zirci arborétum

1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Az arborétumban közel hatszáz fa- és cserjefajt gyűjtöttek össze. A betelepített hetven tűlevelű faj között találjuk Magyarország legidősebb simafenyőit. Tavasszal a patak két oldalán védett lágy szárú virágok nyílnak. Védett a növénykert kétéltű- és denevérfaunája is.

A bejáratnál a középkorban kialakított, egykori halastavat az arborétumot átszelő Cuha-patak vize táplálja. Mókusokat és őzeket is láthatunk itt.

 

Őrség

Az Őrség zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység. Látnivalókban, természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző értékekben, kulturális és szakrális gazdag tájegysége hazánknak. Vas megye délnyugati szegletében találjuk meg e tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek, akik a magaslatokról figyelni tudták a határvonalat, akik munkájuk fejében különböző kiváltságokat kaptak, közvetlenül a király fennhatósága alá tartoztak. Innen a táj neve: Őrség. A patakok mentén égerligetek, szórványosan égerlápok fordulnak elő, helyet adva a struccpáfránynak, az európai zergeboglárnak, különféle mohafajoknak, a kereklevelű harmatfűnek, a tőzegepernek, a vidrafűnek és még számos védett növénynek.

 

Mecsek, Óbánya-völgy

Sokszínű kirándulás helyszíne lehet a Mecsek. Eltölthetjük az időt Pécsett városnézéssel, vagy kinézhetünk Tettye szikláihoz, a Kis-Tubes kilátóhoz, hogy onnan csodáljuk a városra nyíló panorámát. Gyönyörű látvány az Óbányai völgy egy kis halastóval, a Ferde-vízeséssel és a Cigány-hegyi kilátóval. Gyerekekkel pedig tökéletes program lehet a Mecsek Extrém Kalandpark.

 

Szarvasi arborétum

A Szarvasi arborétum a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki, és mára hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményének számít, ahol száz évet megélt mocsárciprusokat, mamutfenyőket is láthatunk. Itt mára már 5 fás növénygyűjtemény található; a “Pepikert”,a Törzsültetvény és faiskola, a Parkerdő, a Mitrowssky-kert és az ún. Konyhakert. A világhírű dendrológiai gyűjtemény mellett lágyszárú növények, gombák és számos zoológiai érték található itt. Az útvonalak a fásszárú növényfajokat jelző táblák segítségével egyedül vagy szakvezetéssel irányítottan járhatók

 

Dobogókő

Dobogókő üdülőtelepülés Komárom-Esztergom és Pest megye határán, a Dunakanyar szívében. Nevét a Visegrádi-hegység és egyben a Dunakanyar legmagasabb csúcsáról Dobogó-kőről (699 m) kapta. Dobogókő klimatikus gyógyüdülőhely, téli-nyári kiránduló- és síközpont, zarándokhely,a kilátóiból pedig az ország egyik legszebb panorámájában gyönyörködhet. Ezeken felül pedig Dobogókő számtalan turistaút kiindulópontja is.

 

Cserhát, Salgó vár és Boszorkány-kő

Csodaszép dimbes-dombos vidék terül el a Börzsöny és Mátra között. Hollókőt és a várát mindenkinek látni kell egyszer, és ha már arra járunk, a 21-es úton haladva, Taron megnézhetjük a buddhista Sztúpát is. A környéken akár több napot is el lehet tölteni, annyi a látnivaló. Két, szép panorámát nyújtó kilátó a térségben a Tepke és a Karancs kilátó. A Salgó-várhoz is érdemes felmászni, útközben vulkanikus képződményeket, bazaltorgonákat is láthatunk. A Somoskői-várból pedig tiszta időben a Magas-Tátráig is ellátni. Ha körtúrát teszünk, a Boszorkány-kő  szikláiról is nézzünk ki!

 

Gemenci erdő

A Gemenci-erdő különleges hangulatát a jellegzetes növényvilág, a temérdek vadvíz és az egyedülálló állatvilág határozza meg. A Gemenc Magyarország egyik legismertebb védett területe, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, nemzetközi szinten is kiemelkedő természeti érték. A terület jelentős része 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. A világrekorder trófeákat adó gímszarvas állomány, a vaddisznó, valamint az őz nem ritkaság ezen a területen, de a nagyvad mellett a vadmacska, a borz, a róka, a nyuszt, nyest, mókus, vidra és a hód is megtalálható. A madárállomány is különleges: a rétisas, a kerecsensólyom, barnakánya, feketeharkály, kócsag, bakcsón kívül a világ legsűrűbb feketególya állománya is itt található.

 

Szalajka-völgy

A népszerű és kedvelt kirándulóhely a Bükk-hegység lábánál található. A középhegységi jellegű völgy a 19. században, Szilvásvárad lakóinak akkori megélhetése, a szalalkálinak nevezett hamuzsír égetése után kapta a nevét. A völgy fő vízforrásában, a Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, de emellett mesterséges neveldéket is kialakítottak.

 

Bárhova is látogatunk el, legyünk óvatosak, tartsuk be a higiéniai szabályokat, de legfőképpen érezzük jól magunkat és próbáljuk meg kipihenni a hét fáradalmait!

 

Források: utazobazis.blog.hu , sokszinuvidek.24.hu

September 7, 2020