Ki a Mikulás?

A szegények segítője, önzetlen ajándékozó, de ki is a Mikulás? A történetek és az egyházi hagyomány alapján valószínű, hogy több férfi alakja ötvöződik a Télapó személyében.

A legrégebbi létező személy, akiről mintázhatták a Mikulást, az Szent Miklós, a 3-4. századból. Vagyonát a szegények és árvák megsegítésére fordította, így már életében szentként tisztelték. Noel Baba, azaz Ajándékozó Apa néven nevezték. 342. december 6-án halt meg, ezért máig ezen a napon emlékezünk rá.

A Szent Miklós személyéhez kapcsolódó ajándékosztás minden keresztény országban ismert, de az kérdéses, hogy mikor kezdődött. Egyes források szerint már az ókorban mások szerint a francia apácák ajándékoztak először ezen a napon, a 11. században. A szokás a 16. században terjedt el széles körben Európában. Magyarországon a 19. század közepe óta ajándékoznak december 6-án.

Nem mindenhol ugyanúgy jeleni meg a Mikulás.

A magyar gyerekeket a Mikulás vagy a Télapó ajándékozza meg december 6. előestéjén. Az ablakon át közlekedik, nem pedig a kéményben, mint az angolszász világban. A Télapó kísérője a krampusz, aki ijesztgeti a rossz gyerekeket, virgácsot ad nekik. A krampusz szó eredete bizonytalan: származhat a latin crampus, ’görcs’ kifejezésből, de a régi német Krampenből is (’kampó’).

Az észak-európai Knecht Ruprecht [Ruprecht szolga] már nem ilyen barátságos. Az ősi germán mondákban is találkozhatunk vele, a keresztények rendelték Szent Miklós mellé, mint ijesztgető figurát.

A Szovjetunióban Дед Мороз, [Gyed Maroz, ’Fagy apó’] az ajándékozó. Ennek mintájára jelent meg az 1950-es években nálunk is a „szocialista” Télapó: egy minden vallásos tartalomtól megfosztott jutalmazó-büntető figura. Akkoriban sok őt köszöntő gyermekdal keletkezett, melyek máig felhangzanak a Mikulás köszöntésekor.

Az ünnephez kapcsolódó amerikai szokások a 19. században kezdték elnyerni mai formájukat. Hozzájárult ehhez Clement Clarke Moore 1823. december 23-án megjelent, roppant népszerűvé vált karácsonyi verse is, amely szerint Santa Claus szánját nyolc rénszarvas húzza, és a kéményen át ereszkedik a házba. Amerikában Santa Claus a karácsonyi ajándékot hozza. Alakja a holland Sinterklaasból fejlődött ki, aki manószerű, mókás figura.

Az amerikai kultúra térhódításának eredménye, hogy Európában, így hazánkban is egyre elterjedtebb a Mikulás megjelenése karácsonykor is.

De van ahol nem decemberben érkeznek az ajándékok. A spanyol gyerekeket a Háromkirályok ajándékozzák meg Vízkereszt napján, január 6-án.

 

Hogy is néz ki a Mikulás?

A Mikulások kinézetre koránt sem voltak ilyen egységesek, mint napjainkban. Régebbről jóval több színű és ruhájú Mikulásokat láthatunk, egyedül az köti össze őket, hogy méltóságteljes püspököt ábrázolnak.

A Mikulás-ábrázolások egységesülése Amerikában történt, amikor Louis Prang bostoni nyomdász 1885-ben nagy példányszámban kiadott egy képeslapot, amelyen piros ruhában ábrázolta. Ettől kezdve az Egyesült Államokban ez a szín vált általánossá. De a Mikulás végső kinézetét a Coca-Cola Company 1931-ben alkotta meg, Haddon Sundblom ekkor formálta meg a túlsúlyos, pirospozsgás, hófehér szakállú, rövid bundát és buggyos nadrágot viselő, tömött zsákot cipelő mókás öregember alakját. A Santa Claus egy csapásra meghódította a világot, ma mindenki ilyennek látja a Mikulást.

És mit hoz a Mikulás?

A Mikulás puttonyában vagy zsákjában mindig is édességek, gyümölcsfélék, esetleg kisebb játékszerek és könyvek lapultak. A 20. században már megjelentek az öntőformával készített csokoládé Mikulások is, így innentől ezek sem hiányozhattak. A csokimikulásokat Magyarországon elsősorban a Stühmer, Stollwerck, Gerbeaud, Meinl, Dreher csokoládégyárak állították elő nagyobb mennyiségben az édesipar szempontjából igen jelentős napra.

A Stühmer cég nagy újítása volt 1934-ben a „porcelánozott” csokoládéfigura, amelyet később a Budapesti Csokoládégyár is gyártott, hatalmas sikerrel. Természetesen Mikulás figurákat is készítettek ilyen eljárással. A csokoládék mellett nem hiányozhattak a kirakatokból a különféle cukorkák sem. A szaloncukor gyártása Magyarországon a 19. században kezdődött, és annak második felében már karácsonyi idénytermék volt.

A Mikulás és a karácsony összefonódása már a múlt század első harmadában elkezdődött, a karácsonyi ünnepkör előtti fogyasztás növekedésével egyre erősödött, ma pedig a két ünnep már szinte elválaszthatatlan egymástól. A Mikulásra szánt ajándékok az üzletek díszes karácsonyi kirakataiban jelennek meg, a Mikulás alakja pedig a karácsony előtt árusított különféle termékek csomagolásaira is rákerült.

 

Forrás: https://mkvm.hu/

December 7, 2020