Ha nyár, akkor punnyadunk a vízparton, legalább is eddig ez volt a legnépszerűbb kikapcsolódási forma a legmelegebb évszakban. Az biztos, hogy strandolás sosem fog a népszerűségéből veszíteni, azonban egyre többen vannak olyanok, akik a kellemeset szeretnék összekapcsolni a még kellemesebbel. Vagyis a vízpart mellett kíváncsiak a nyaralás helyszínére, a környező látványosságokra, nevezetességekre. Három plusz egy olyan helyet ajánlunk a figyelmükbe, amely lenyűgöző, de valamiért még nem tartozik a legnépszerűbb célpontok közé.

 

Az első ajánlatunk azoknak szól, akik idén a Balatont választják. Az északi part közelében, Salföldön, egy erdő mélyén rejtőzik egy fantasztikus hely, a „kőkúti” Szent Mária-Magdolnáról elnevezett pálos kolostor. Legalább fél napot érdemes a kirándulásra szánni, és nem szabad otthon hagyni az ivóvizet (nincs büfé), valamint a fényképezőgépet. Ajánlatos túracipőt húzni, és nem eső után indulni, mert olyankor nyakig, de legalább bokáig ér az agyagos sár. Gyalog nagyjából húsz perces a séta, közben használhatják a mobilunk GPS-ét is, de csak egy darabig, mert egy idő után megszűnik a vétel. Viszont annál izgalmasabb lesz a kaland!

Távolabb van a Balatontól, mégis érdemes felkeresni Kaposvár és Szigetvár között a zselici Csillagoségbolt-parkot. Ez a hely örökké megmaradó élményeket kínál azok számára, akik egy kicsit is érdeklődnek a csillagok és a Világegyetem iránt. A mesterséges fények hiánya miatt a csillagos égbolt olyan részleteit is láthatjuk szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen lenne. De nappal is különleges programok várják a turistákat a Zselic környékén: ellátogathatunk az első magyar Europa Nostra-díjas falumúzeumba, barangolhatunk a bükkerdőben, és elsétálhatunk a löszszurdokokhoz.

A Budapest környékén pihenőknek ajánljuk az ezer éve épült zsámbéki templom romjait, amelyekben varázslat van. Aki egyszer már járt ott, soha nem felejti el az épületet, és az is nagyon valószínű, hogy az első látogatást majd újabbak követik. Nehéz kitalálni, hogy mi az, ami ennyire vonzó néhány leomlott falon és sok faragott, kopott kövön, de az biztos, hogy látogató mindig van arrafelé: a turisták mellett gyakran találkozni olyanokkal is, akik meditálni mennek oda. Szóval, ha nem is varázslat, de valami biztosan van azokban az ősi falakban, és ebben az a legszebb, hogy nem tudjuk, mi lehet az.

 

Végül még egy ajánlat a Balaton szerelmeseinek. Az északi parton, Balatonudvariban van az ország négy védett temetőjének egyike, az, amely szív alakú sírköveiről híres. A monda szerint az elsőt egy udvari kőműveslegény faragta ki a Balatonakali határában fejtett kövekből. Állítólag fiatal szerelmét gyászolta a fiú, és a fájdalmát egy ilyen alkotással tudta a leginkább kifejezni. A helyieknek megtetszett ez a szokatlan forma, így aztán a következő években bőven kapott megrendelést a mester. Sajnos, a különleges sírkövek nagyon is hétköznapi alapanyagból, fehér mészkőből készültek, és sok helyen már olvashatatlan a felirat, vagy alig maradt valami a faragványból. Úgyhogy tessék sietni Balatonudvariba!

Kép forrása: Bocskay Zsolt, zselicicsillagpark.hu

June 14, 2018