Rendkívüli tápértékének, kivételes ízének és gazdag omega-3 zsírtartalmának köszönhetően a lazac az egyik legnépszerűbb étel az egészségtudatos ínyencek körében, sőt talán még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a halat. Fogyasztását mindenkinek ajánljuk, ezért engedjék meg nekünk, hogy egy finom lazac recepttel kedveskedjünk Önöknek.

A lazacok életük során hosszú utat járnak be: édesvizű folyókban születnek, de életük nagy részét tengerekben és óceánokban töltik, és csak az ívási időszakban térnek vissza a folyókba, rendkívüli szaglómemóriájuknak köszönhetően ugyanoda, ahol világra jöttek. Szabadon élnek a végtelen, kristálytiszta, hideg tengervízben, és életük során több ezer kilométert tesznek meg a tenger és az eredeti otthonukat jelentő folyó között. A vadlazac a tengeri és óceáni tápláléknak köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. Amellett, hogy alacsony kalóriájú, és minimális telített zsírsav mellett magas fehérjetartalommal rendelkezik, kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, többek között az eikozapentaénsavnak (EPA) és a dokozahexaénsavnak (DHA). Ezen zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően kiemelt szerepet játszanak egészségünk védelmében.

A lazacnak több ezer féle feldolgozási módja létezik, egyéni ízléstől függően bármelyik finom és találó lehet. Mi most a „Lazac céklaágyon” receptjét ajánljuk Önöknek elkészítésre, mert nemcsak a főétel, hanem a köret is gazdag a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokban és ásványi anyagokban.

Lazac céklaágyon

A lazachozshutterstock_375130861

 

A körethez

  1. Egy nagy edénybe teszünk olívaolajat, citromlevet, és egy fél csokor felaprított kaprot.
  2. Leszedjük a lazac bőrét, és a “pácba” tesszük. Legalább fél órát állni hagyjuk.
  3. A céklákat megpucoljuk és – mérettől függően – feldaraboljuk. (Félbe vagy negyedekbe.)
  4. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, beletesszük a céklákat, és egy kevés olívaolajat öntünk rá.
  5. 180 fokon körülbelül 30 percig sütjük, majd ráfektetjük a lazac szeleteket.
  6. Rádobáljuk a vörösáfonyát és a narancshéjat, majd tovább sütjük még 10-15 percig.
  7. Tálaláskor megszórjuk a maradék kaporral.


Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: http://dietless.hu/lazac/

Recept:  http://www.nosalty.hu/recept/lazac-ceklaagyon

 

 

 

 

 

April 11, 2016