Végre kisütött a nap! Az ember ennek annyira megörül, hogy hajlamos azt hinni, már nem kell a D-vitamin pótlására gondolni, hiszen mostantól egészen a tél beköszöntéig a természet majd mindent elintéz. De ez tévedés! – erre hívták fel a figyelmet ausztrál kutatók, akik megállapították, hogy bár télen erősen lecsökken a D-vitamin szintünk, a mélypontot mégis ezekben a napokban, kora tavasszal érjük el. Résen kell tehát lenni, mert komoly dologról van szó: a D-vitamin hiányának több súlyos betegség  kialakulásában van része.

Habár a napsütéses órák száma rohamosan növekszik, a D-vitamin szint mélypontját mégis ezekben a napokban, kora tavasszal érjük el

A szakemberek megállapították, hogy a D-vitamin szintünk a nyár második felében a legmagasabb, majd augusztus végén, ahogy egyre kevesebb az ultraibolya  sugárzás, csökkenni kezd. Azt eddig is tudtuk, hogy 50-60 éves kortól jobban kell figyelni a pótlásra, mert ahogy idősödik az ember, csökken a szervezet D-vitamin termelő képessége. De az ausztrál kutatás azt is kimutatta, hogy van egy másik, különösen veszélyeztetett csoport, a 20 és 39 év közötti nők.

Ennek a vitaminnak az a legfontosabb feladata, hogy segítsen hasznosítani a kalciumot és a foszfort, valamint a csontok építéséhez és karbantartásához szükséges egyéb tápanyagokat az élelmiszerekből. Egy másik, kanadai kutatás arra jutott még az évtized elején, hogy a napi bevitel mennyisége (RDA) csecsemők esetében 400 nemzetközi egység (UI), egy éves kortól egészen hetven éves korig 600 nemzetközi egység, ez felett pedig már 800 NE az ajánlott. Vigyázni kell arra, hogy a napi dózis semmiképpen ne haladja meg a 4 ezer nemzetközi egységet.

Sok gomba, tojás és vad lazac, változatosan – ha ebből nincs elég, jöhetnek a táplálék-kiegészítők

Becslések szerint, ha tavasszal, nyáron és kora ősszel fél órán át süttetjük a kezünket, a karunkat és az arcunkat, akkor nagyjából 1000 nemzetközi egységnyi D-vitamin termelődik a szervezetünkben. Ha erre még nincs mód, például azért, mert a tavasz elején kevés a napsütötte percek száma, gondolni kell a pótlásra. Érdemes olyan élelmiszereket – például gyümölcsleveket – vásárolni, amelyekhez jelentős mennyiségű D-vitamint is kevertek, és ajánlatos sok gombát, tojást és vad lazacot, illetve más zsíros halat fogyasztani. Ha pedig ebből nincs elég, akkor jöhetnek a táplálék-kiegészítők.

Képek forrása: Muscleandfitness.com, spainholiday.com

March 22, 2018