Új év, új remények – szokták mondani. Gyakran előfordul, hogy az étkezéssel kapcsolatosan is megfogadjuk, hogy mostantól tudatosan, mértékletesen és egészségesen fogunk táplálkozni. Sokszor azonban csalódunk, és visszatérünk az évek óta megszokott, hagyományos ételekhez. A változás elősegítéséhez talán mi is nyújthatunk Önnek inspirációt, ha ezúttal valami mást is kipróbálna! Ime a Natural Pharmaceuticals egészséges, és tartalmas újévi menü ajánlata!

Tökmagos sütőtök krémleves

A sütőtök magas rosttartalma elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, és igen nagy C-vitamin-tartalmának hála kiváló antioxidáns forrás is. Fogyasztásával az immunrendszerét is erősíti, hiszen magas káliumtartalmának köszönhetően vértisztító, méregtelenítő hatású. A lutein segít abban, hogy megőrizze látása élességét, és a sütőtökben található béta-karotin szintén látásjavító hatású. A narancssárga festékanyag még a bőrét is megszépíti.

Hozzávalók:

  • 500 g kanadai sütőtök
  • 100 g burgonya
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 g bacon (szeletelt)
  • 2 ek olívaolaj
  • 50 ml félszáraz fehérbor (vagy száraz)
  • 2 db leveskocka (bio, zöldséges)
  • 3 ek tökmag
  • 150 ml főzőtejszín
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 1 l víz (forró)

A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk. Az olajat felforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát.

Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig. Felöntjük 1 liter forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük. Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk.

A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk. Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még. Frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.

sutotokkremleves

Fotó: Nosalty.hu

Lazac sült zöldségekkel

Az omega-3 zsírsavaknak alapvető jelentőségük van szervezetünk felépítésében, a test azonban nem képes önállóan előállítani őket, így külső forrásból kell pótolnunk. Az orvosok által ajánlott omega-3 mennyiséget akkor tudnánk hagyományos módon bevinni a szervezetbe, ha heti 2-3 alkalommal fogyasztanánk halat – ezt csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, különleges alkalmakkor viszont érdemes számításba venni. A lazacban rejlő zsírsavak és tápanyagok pótolhatatlan „munícióval” tölthetik fel Önt és családját az újévre!

Hozzávalók:

  • 70 dkg lazacfilé
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3-4 ek balzsamecet
  • 4 szál sárgarépa
  • 25 dkg gomba
  • fél tk. kakukkfű
  • ízlés szerint só bors
  • olívaolaj

A lazacfilét megmossuk, szárazra töröljük, és vékonyabb szeletekre vágjuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, a fokhagymaprésen átnyomott gerezdeket pedig a lazacra simítjuk. Apróra vágjuk a petrezselyemzöldet, a felét rászórjuk a lazacszeletekre. Amíg átjárják a fűszerek, előkészítjük a köretet. A répákat megpucoljuk és karikákra vagy hasábra vágjuk. A gombát szintén alaposan megmossuk, felkockázzuk. Olívaolajjal vékonyan kikent tepsin elhelyezzük a zöldségeket, megszórjuk a kakukkfűvel és a maradék petrezselyemzölddel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Olívaolajjal vékonyan átfújjuk vagy kissé meglocsoljuk. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és pirosra sütjük.

Nagyobb serpenyőben kevés olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a halat, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Nagyon óvatosan megfordítjuk a halszeleteket. Az elkészült zöldségekkel együtt frissen tálaljuk.

foetel

Fotó: Egészségmagazin.com

Újévi püspökkenyér

Majdnem minden helyettesíthető egészségesebb hozzávalóval. Nem kell sok hozzá, hogy ne fehérlisztes, cukros finomságok kerüljenek az asztalra, hanem valami könnyebben emészthető, egészséges desszertet prezentáljunk az asztalra. Szükséges némi változtatás, de abszolút kivitelezhető, hogy a karácsonyi asztalon lévő édességek is az egészség jegyében készüljenek el.

Hozzávalók 25×10 cm-es hosszúkás formához:

  • 6 tojás
  • 1 érett banán
  • 1 csipet só
  • 1 tk glutén- és foszfátmentes sütőpor
  • 8 dkg eritrit
  • 3 ek Paleolaj + a kenéshez
  • 10 dkg hámozott, őrölt mandula
  • 10 dkg apróra vágott étcsokoládé
  • 20 dkg aszalt barack, apróra vágva

A püspökkenyérbe mehet citrom- vagy narancshéj, és szinte bármilyen aszalt gyümölcs, esetleg mirelit meggy. A lényeg, hogy legyen gazdagon ízesített. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukhoz hozzátesszük a pépesített banánt, a sót, a sütőport, az eritritet és a 3 evőkanál olajat. Az egészet simára keverjük. Tiszta habverővel kemény habbá verjük a fehérjét. A hab felét a tojássárgájás keverékhez adjuk, óvatosan beleforgatjuk a mandulát, az étcsokoládét és a barackot, majd a maradék fehérjehabot is.

Vékonyan kiolajozott szilikonformába öntjük (ha csak fémformánk van, akkor sütőpapírral kibéleljük), és nagyjából 150 fokon 70 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e; ha nem, akkor alufóliával letakarva még tovább sütjük. Amennyiben sütés közben túl gyorsan pirul a teteje, akkor már eleve le lehet takarni fóliával. A formából óvatosan kiborítjuk, hűtőrácson kihűtjük. Csak teljesen kihűtve szeleteljük és tálaljuk.

puspokkenyer

Fotó: Nlcafé.hu

Jó étvágyat kívánunk!

Források:

http://www.nlcafe.hu/advent_unnepi_menu/20161205/egeszseges-karacsonyi-menu/
http://www.egeszsegmagazin.com/gasztro/20151223-egeszseges-karacsonyi-menu
http://www.nosalty.hu/recept/baconos-tokmagos-sutotokkremleves
http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20151216/egeszseges-desszert-karacsony/
http://filantropikum.com/oszi-kulonlegesseg-erdelybol-tokleves/

January 2, 2017