A változatos táplálkozás az egészséges életmód egyik alapvető feltétele. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg kellene vonni magunktól a finom ételeket, sőt! Egészséges alapanyagokból is készíthetünk nagyon tetszetős és ínycsiklandozó ételeket, amellyel akár vendégeinket is lenyűgözhetjük!

Előétel: Kendermag pesto, koktélparadicsomba töltve

A kendermagnak 20-25% a fehérjetartalma, magas a rosttartalma (35%), emellett a cink, magnézium, kálium, kalcium, kén, vas és foszfor tartalma is jelentős. A szervezet számára esszenciális aminosavakat is megfelelő arányban tartalmazza, az omega-3 és omega-6 zsírsavakat pedig 3:1 arányban tartalmazza. Csökkenti a koleszterin szintet, gyorsítja a zsíranyagcserét, védi az érfalakat, csökkenti a trombózis veszélyét, nagy szerepe van a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, gátolja a cukorbetegség kialakulását, erősíti az immunrendszert.

Hozzávalók:

2 evőkanál Donum Terrae kendermagkrém (100% kendermag tartalmú)
kis csokor friss bazsalikom
6-8 levél friss medvehagyma (szezonon kívül fél mokkáskanál medvehagyma krém)
1 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán sajt
durva szemű parajdi só és frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A bazsalikomot és a medvehagyma-leveleket fokhagymával és egy csipetnyi sóval elkeverjük
  2. Hozzáadjuk a kendermagkrémet, borsot, reszelt parmezánt, és felengedjük éppen annyi olívaolajjal, hogy krémes állagú pestót kapjunk.
  3. A koktélparadicsom magjait és húsát kikaparjuk, a helyére pedig betöltjük a kendermag pestót.
  4. Bazsalikom levéllel díszítve tálaljuk.

Elkészítéséhez kő mozsárt ajánlatos használni, mert fémmel érintkezve a bazsalikom íze megváltozhat.

kendermag

Főétel: Citromos grillezett lazac cukkinivel

A lazac pozitív élettani hatásairól már korábban is írtunk, Rendkívüli tápértékének, kivételes ízének és gazdag omega-3 zsírtartalmának köszönhetően a lazac az egyik legnépszerűbb étel az egészségtudatos ínyencek körében, sőt talán még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a halat.

Hozzávalók /3 adag:

50 dkg lazac
40 dkg cukkini
1 db nagyobb burgonya
1 db tojás
3 evőkanál finomliszt
1 kk kakukkfű
1 db citrom
Só ízlés szerint
Bors ízlés szerint
Zöldség fűszersó ízlés szerint
1 ek napraforgó olaj

Elkészítése:

  1. A cukkinit megmossuk, megszárítjuk, hosszában felszeleteljük, megspricceljük olajspray-vel, megszórjuk zöldség grillfűszer keverékkel, és kicsit állni hagyjuk.
  2. A lazacszeleteket lespricceljük olajjal, sózzuk, borsozzuk, citromot csavarunk rá kicsit állni hagyjuk.
  3. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, széleslyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, hozzákeverjük a tojást és a lisztet, olajjal megkent grill serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.
  4. Következhet a cukkini, a hal és citromkarikák sütése mindkét oldalon a grill serpenyőben.

salmon

Desszert: Sütőtökgolyó

A sütőtök rendkívül sokrétűen felhasználható – készülhet belőle leves, rizottó, köret, pite, és, ahogy a mellékelt ábra mutatja, még desszert is. A pillanatok alatt elkészíthető golyók „gyúrásába” akár a gyerekek is bevonhatók, hiszen ők a legritkább esetben rajonganak a sütőtökért, a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy abból az ételből, amelynek készítésében részt vettek,sokkal szívesebben esznek.

Hozzávalók:

1 kg sült sütőtök (héj nélkül)
50 dkg darált háztartási keksz
6 ek méz
10 dkg cukor
2 ek vaníliás cukor
2 ek rum (vagy rumaroma)
1 kk fahéj
10 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

  1. Megsütjük tepsiben a sütőtökö5, és a sült tököt villával összetörjük.
  2. Összekeverjük a darált háztartási keksszel, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a rumot és a fahéjat, majd lágy masszává gyúrjuk.
  3. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, majd a gombóckákat kókuszreszelékbe forgatjuk.

Jó étvágyat, és kellemes időtöltést kívánunk!

sütőtökgolyó

Források:

http://www.gabojsza.hu/2014/04/eloetel-otletek-kendermagkremre.html

http://www.nosalty.hu/recept/citromos-grillezett-lazac-cukkinivel

http://www.nosalty.hu/ajanlo/csupa-vitamin-edesseg-sutotokgolyo

June 1, 2016