Mindenki ismeri a Rigó Jancsit, a Dobos-tortát, a Rákóczi-túróst, vagy a somlói galuskát, de Ön tudja kedvenc magyar süteményeink történetét?

Rigó Jancsi

Rigó Jancsi a XIX. század egyik híres prímása volt, akiért oda voltak a nők. Többek között egy amerikai milliomos, aki ráadásul egy belga herceg felesége volt, és akit annyira megbabonázott a prímás játéka, hogy otthagyta a férjét, és nyolc évig Rigó Jancsival csavargott a világban. A szerelem kezdetén együtt próbálták ki egy pesti cukrász üzletében a mester frissen kitalált nagyon csokis süteményét. A cukrász első kóstolójáról nevezte el a süteményt Rigó Jancsinak. A prímásra ma már alig emlékszünk, Clara Wardra, aki végül egy nápolyi pincér kedvéért hagyta el prímásunkat, még kevésbé, a cukrász nevét pedig már szinte lehetetlen megtalálni, a Rigó Jancsi sikere azonban még mindig töretlen!

 

Dobos-torta

Dobos C. József remekműve egykor egész Európát megbabonázta. 1885-ben egy budapesti kiállításon debütált Dobos pavilonjában, az éppen itt tartózkodó Ferenc József és persze Sissy elsőként kóstolhatták meg a süteményt. Forradalmi darabnak számított, hiszen az akkori cukrászati remekművek főzött krémes, többemeletes, tejszínhabos csodák voltak, melyekhez képest a piskótás-vajkrémes süti nagyon egyszerűnek számított. Pont ebben rejlett sikerének titka. Pár hónap alatt Párizsból, Berlinből és Brüsszelből is érkeztek rendelések, a cukrász kénytelen volt egy speciális fadobozt is feltalálni, hogy sérülésmentesen szállíthassák védencét. A forradalmi süteményt egyébként a véletlen szülte: Dobos inasa vajköpüléskor só helyett véletlenül porcukrot tett a krémbe. A mester felismerte, micsoda kincset talált, azt azonban valószínűleg nem gondolta, hogy a vajas krém 125 év után is az egyik legnépszerűbb cukrászati alapanyag lesz.

 

Somlói galuska

Az igazi somlói három, különböző, rumos sziruppal locsolt piskótából áll, a köztük megbúvó főzött vaníliakrémet mazsola és dió ízesíti, a tetején pedig baracklekvár és kakaó van. Tálaláskor csokoládészósszal és valódi tejszínhabbal tálalják, miután kanállal galuskákat szaggattak belőle. Ilyen somlóival azonban elég ritkán találkozunk, sokkal gyakoribb a kockára vágott piskóta vaníliapudinggal, ipari csokoládé szósszal és flakonos tejszínhabbal. A fenséges desszert már csak azért is megérdemli a tiszteletet, mert 1958-ban, a brüsszeli világkiállításra alkotta meg Szőcs Béla cukrászmester.

 

Rákóczi túróslepény

Ez a finom sütemény nem Rákóczi fejedelemről kapta a nevét, hanem Rákóczi János szakácsmesterről, aki páratlan szakácstehetség volt. Élt, tanult, és dolgozott Párizsban, de megfordult Londonban, Brüsszelben, Bécsben és Berlinben is, sőt, konyhafőnöke volt a lillafüredi Palotaszállónak és a Gellért Hotelnek is. A híres túrós a Somlóival egyidőben, a Brüsszeli Világkiállításra készült, és a régi magyar lepények hagyományát volt hivatott bemutatni modern formában.

 

Forrás: nosalty.hu

 

February 1, 2021