Még nincs vége a fagyi-szezonnak

Bár már a nyár vége felé haladunk, de a meleg idő még kitart, így megjutalmazhatjuk magunkat egy kis hűsítő finomsággal.

Otthon is könnyen elkészíthetjük ezeket a desszerteket, ráadásul, ha mi készítjük őket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem színezékekkel és ízfokozókkal teli édességet eszünk és akár családi programot is csinálhatunk a főzőcskézésből, csak vigyázzunk, mert percek alatt elfogyhat munkánk gyümölcse.

Tejszínes eperfagyi

Hozzávalók:

  • 30 dkg eper
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 ek citromlé
  • 1,5 dl tej (minél nagyobb zsírtartalmú, annál jobb)
  • 2 dl habtejszín (cukrozatlan, minimum 30 %-os)

Elkészítés:

  • Az összes hozzávalót egy edénybe tesszük és botmixerrel pépesítjük.
  • A fagylaltmasszát egy formába simítjuk. Lefedjük, és a mélyhűtőbe tesszük legalább 4 órára, közben néhányszor erőteljesen átkeverjük.
  • A kész fagyiba akár keverhetünk kockázott epret és aprított csokit is.

Fahéjas-kávés csokifagyi

Hozzávalók:

  • 15dkg étcsokoládé
  • 4db tojás
  • 5l habtejszín
  • 75g kristálycukor
  • 5tk őrölt fahéj
  • 1ek presszókávé

Elkészítés:

  • A csokoládét felaprítjuk, majd forró vízgőz felett megolvasztjuk. Ezután hagyjuk kissé kihűlni.
  • A tojásokat szétválasztjuk. Egy külön edényben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd külön a tejszínt is felverjük. A tojássárgájákat habosra keverjük a 75 g cukorral, a fahéjjal és a kávéval. Keverés közben az olvasztott csokit a sárgájás masszához csorgatjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínt, és végül a tojáshabot is.
  • A fagylaltmasszát egy formába simítjuk. Lefedjük, és a mélyhűtőbe tesszük legalább 4 órára, közben néhányszor erőteljesen átkeverjük.

 

De a tejtermékeket akár ki is kerülhetjük. Használhatunk pl banánt vagy avokádót is alapként:

 

Mindenmentes málnafagylalt

Hozzávalók:

  • 2 banán
  • 2 marék málna

 

Elkészítés:

  • A banánokat előző nap feldaraboljuk, zacskóba rakjuk és 1 éjszakára berakjuk a fagyasztóba (lehet pár órára is) másnap kivesszük pár percig (kb 4-5perc) állni hagyjuk, majd turmixgépbe rakjuk és hozzáadjuk a málnákat is (pár db málnát tegyünk félre a díszítéshez).
  • Alaposan összeturmixoljuk majd pohárba töltjük. Azonnal is lehet fogyasztani, de visszatehetjük egy kicsit a fagyasztóba, ha keményebb állagot szeretnénk.
  • Természetesen más gyümölcsöket is keverhetünk bele a málna helyett.

 

Mentás avokádó fagylalt

Hozzávalók:

  • 2 érett avokádó (magozott)
  • 85 g méz (vagy más édesítőszer)
  • 60 ml növényi tejszín
  • 1 teáskanál borsmenta
  • 1 csipetnyi só
  • apróra vágott étcsokoládé

Elkészítés:

  • Az étcsokoládé kivételével tegyünk minden hozzávalót egy turmixba, és dolgozzuk el krémesre, majd forgassuk hozzá az étcsokoládé darabokat.
  • A fagylaltmasszát egy formába simítjuk. Lefedjük, és a mélyhűtőbe tesszük 2-3 órára, közben néhányszor erőteljesen átkeverjük.
  • Tálaljuk önmagában, gyümölcsökkel vagy étcsokoládé reszelékkel!

Ahogy láthatjuk a fagylaltok alapja nagyon hasonló, így nyugodtan kísérletezhetünk különféle gyümölcsökkel, ízesítésekkel, a cukrot is kicserélhetjük mézre, vagy más édesítőszerre, és könnyen családunk ízléséhez szabhatjuk az elkészült finomságokat!

Források: mindmegette.hu , receptneked.hu

August 31, 2020