Még nincs vége a fagyi-szezonnak
Bár már a nyár vége felé haladunk, de a meleg idő még kitart, így megjutalmazhatjuk magunkat egy kis hűsítő finomsággal.
Otthon is könnyen elkészíthetjük ezeket a desszerteket, ráadásul, ha mi készítjük őket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem színezékekkel és ízfokozókkal teli édességet eszünk és akár családi programot is csinálhatunk a főzőcskézésből, csak vigyázzunk, mert percek alatt elfogyhat munkánk gyümölcse.
Tejszínes eperfagyi
Hozzávalók:
- 30 dkg eper
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 ek citromlé
- 1,5 dl tej (minél nagyobb zsírtartalmú, annál jobb)
- 2 dl habtejszín (cukrozatlan, minimum 30 %-os)
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót egy edénybe tesszük és botmixerrel pépesítjük.
- A fagylaltmasszát egy formába simítjuk. Lefedjük, és a mélyhűtőbe tesszük legalább 4 órára, közben néhányszor erőteljesen átkeverjük.
- A kész fagyiba akár keverhetünk kockázott epret és aprított csokit is.
Fahéjas-kávés csokifagyi
Hozzávalók:
- 15dkg étcsokoládé
- 4db tojás
- 5l habtejszín
- 75g kristálycukor
- 5tk őrölt fahéj
- 1ek presszókávé
Elkészítés:
- A csokoládét felaprítjuk, majd forró vízgőz felett megolvasztjuk. Ezután hagyjuk kissé kihűlni.
- A tojásokat szétválasztjuk. Egy külön edényben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd külön a tejszínt is felverjük. A tojássárgájákat habosra keverjük a 75 g cukorral, a fahéjjal és a kávéval. Keverés közben az olvasztott csokit a sárgájás masszához csorgatjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínt, és végül a tojáshabot is.
- A fagylaltmasszát egy formába simítjuk. Lefedjük, és a mélyhűtőbe tesszük legalább 4 órára, közben néhányszor erőteljesen átkeverjük.
De a tejtermékeket akár ki is kerülhetjük. Használhatunk pl banánt vagy avokádót is alapként:
Mindenmentes málnafagylalt
Hozzávalók:
- 2 banán
- 2 marék málna
Elkészítés:
- A banánokat előző nap feldaraboljuk, zacskóba rakjuk és 1 éjszakára berakjuk a fagyasztóba (lehet pár órára is) másnap kivesszük pár percig (kb 4-5perc) állni hagyjuk, majd turmixgépbe rakjuk és hozzáadjuk a málnákat is (pár db málnát tegyünk félre a díszítéshez).
- Alaposan összeturmixoljuk majd pohárba töltjük. Azonnal is lehet fogyasztani, de visszatehetjük egy kicsit a fagyasztóba, ha keményebb állagot szeretnénk.
- Természetesen más gyümölcsöket is keverhetünk bele a málna helyett.
Mentás avokádó fagylalt
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó (magozott)
- 85 g méz (vagy más édesítőszer)
- 60 ml növényi tejszín
- 1 teáskanál borsmenta
- 1 csipetnyi só
- apróra vágott étcsokoládé
Elkészítés:
- Az étcsokoládé kivételével tegyünk minden hozzávalót egy turmixba, és dolgozzuk el krémesre, majd forgassuk hozzá az étcsokoládé darabokat.
- A fagylaltmasszát egy formába simítjuk. Lefedjük, és a mélyhűtőbe tesszük 2-3 órára, közben néhányszor erőteljesen átkeverjük.
- Tálaljuk önmagában, gyümölcsökkel vagy étcsokoládé reszelékkel!
Ahogy láthatjuk a fagylaltok alapja nagyon hasonló, így nyugodtan kísérletezhetünk különféle gyümölcsökkel, ízesítésekkel, a cukrot is kicserélhetjük mézre, vagy más édesítőszerre, és könnyen családunk ízléséhez szabhatjuk az elkészült finomságokat!
Források: mindmegette.hu , receptneked.hu