Nem minden egészségtelen, ami finom! A téli ünnepeket nem csak a találkozás öröméért, meg az ajándékokért várjuk, hanem azért is, mert ilyenkor felmentést adunk magunknak a diéta alól. „Ünnep van, nem tudok mit tenni, enni kell” – szoktuk mondani, aztán neki is esünk a kínálatnak, már csak azért is, nehogy megsértődjön az, aki készítette. A legveszélyesebbek a desszertek, mi azonban segítünk néhány recepttel, hogy ne kelljen aggódni a legfinomabb kalóriabombák miatt.

Kezdjük a mézes figurákkal, amelyeket talán a legegyszerűbb elkészíteni. Kell hozzá 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt, és ugyanannyi zabkorpa. Két-két evőkanál méz, illetve kókuszolaj, egy késhegynyi szódabikarbóna, és fahéj, ízlés szerint. A száraz dolgokat össze kell keverni, majd jöhet az olaj, a méz és egy kis víz, hogy a tésztát össze tudjuk gyúrni. Pár órás pihentetés után következik a nyújtás, majd a fél centi vastag tésztából kiszaggatjuk a figurákat. A sütő legyen 180 fokos, és figyeljük, hogy mikor kezd barnulni a tészta. Hét-nyolc percnél nem kell hozzá több idő.

A csokis trüffelért mindenki odalesz, és azt hiszik majd, hogy rengeteget dolgoztunk vele, de a látszat ellenére könnyen elkészíthető. Ami biztosan nem kell bele, az a cukor, viszont szükség lesz 20 deka étcsokira, 1 deci tejszínre, 5 evőkanál cukormentes, igazi kakaóporra, és ízlés szerint szegfűszegre, fahéjra. A csokit, miután apró darabokra törtük, forrásban lévő víz felett olvasszuk meg, majd keverjük hozzá a tejszínt. Amíg kihűl, egy másik tálban keverjük össze a kakaót, a fahéjat és a szegfűszeget. A hideg masszából csináljuk apró gombócokat és alaposan forgassuk meg őket a kakaós porban. Már kész is a varázslat!

Kekszből sosem lehet elég, ezért jöjjön még egy recept, a narancsosé. Ez attól lesz egészséges, hogy barna nádcukorral készül, amiből nagyjából 20 dekára lesz szükségünk, meg ugyanennyi lisztre. Ez utóbbit keverjük össze egy csipet sóval és sütőporral. 15 deka vajat habosra kell keverni a nádcukorral és egy teáskanálnyi vanília esszenciával. Adjuk hozzá egy tojást és egy narancs reszelt héját, majd addig keverjük, amíg kivilágosodik a krém. Egy robotgép sokat segíthet… Ha kész, adjuk a lisztes keverékhez, és alaposan gyúrjuk át. Miután egy órát pihent sütőpapírban, fél centi vastagságúra nyújtjuk, és figurákat szaggatunk. Ha akarjuk, ezzel-azzal díszíthetjük, majd a szokott módon, 180 fokos sütőben sütjük, amíg a szélek megbarnulnak.


És akkor jöjjenek a kicsit nagyobb kihívást jelentő finomságok! A mi brownie-nk attól különleges, hogy cukor helyett édesítőszert használunk: 50-50 gramm xilitre és eritritre lesz szükségünk. Forrásban lévő víz felett keverjünk el 12-13 deka vajat 15 deka étcsokival. Három tojást habosra kell verni, majd belekeverni a csokikrémbe, sőt, mehet a többi hozzávaló is: az édesítőszer, 10 deka őrült mandula, 5 deka teljes kiőrlésű liszt, 2 evőkanál cukormentes, igazi kakaópor, 1 teáskanál vanília esszencia, és akár egy kis ételfesték is. Ha mindent alaposan összekevertünk, öntsük a masszát kivajazott tepsibe, és süssük szűk fél órán át.

Természetesen nem múlhat el a karácsony bejgli nélkül, azt azonban senki nem tiltotta meg, hogy ez is egészségesebb legyen a szokottnál. Lehet xilit és méz keverékével édesíteni, de használhatunk csak mézet is, három dekát. Egy rúd bejgli tésztájához 25 deka fehér tönkölybúza liszt és 8 deka graham liszt kell, amihez adunk egy csipet sót, egy fél citrom héját és levét, 15 deka vajat, 1 deci tejfölt, egy tojás sárgáját, 1 teáskanál szódabikarbónát, valamint az édesítőszert. Miután alaposan összegyúrtuk, egy órára hűvös helyre tesszük. Jöhet a töltelék: 10 deka mazsolát leforrázunk, majd amikor megdagadt a vízben, két adagot csinálunk belőle. 15-15 deka darált mák és dió kell, 3-3 evőkanál méz (vagy kevesebb, xilittel kiegészítve), és a mákoshoz 3 evőkanál meggylekvár, a dióshoz pedig ugyanennyi baracklekvár, 1 evőkanál narancslé, és némi reszelt narancshéj. Mindezt csak össze kell keverni. A tisztát kicsit átgyúrjuk, majd elfelezzük, megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, és a végét összefogjuk, visszahajtjuk. A bejgli attól lesz márványos, hogy sütés előtt először hossz irányban, majd 20 perc pihentetés után keresztbe is megkenjük tojásfehérjével. Villával megszurkáljuk, hogy ne repedjen el, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.


Képek forrása: citromhab.hu, serious eats, mindmegette.hu

December 17, 2018