Az óraátállítás időpontja minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Az idén 2020. október 25-én, vasárnap jön ez el, ekkor kell majd visszaállítani az órákat, hajnali 3 óráról 2 órára.

A picit hosszabb hétvégének viszont megvan az ára is. Innentől hamarabb be fog esteledni. A váltás napján fél öt után pár perccel már nem látjuk a napot.

Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás. 1980-ban vezették be újra, energiamegtakarítási céllal.

A felmérések szerint az óraátállítást az emberek többsége nem szereti. Az európaiak több mint 80 százaléka szívesen megszabadulna tőle. Ezért az Európai Unió úgy döntött, hogy 2021-től el is fogják törölni. A tagállamoknak addig viszont el kell dönteniük, hogy inkább a téli vagy a nyári időszámításban akarnak élni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a többség az utóbbi felé húz. Így könnyen előfordulhat, hogy 2021. március 28-án fogjuk utoljára átállítani az órákat.

Az óraátállításnak kezdetben számos pozitív hatása, eredménye volt, hiszen például villamosenergiát spóroltak vele, kedvezett többek közt az építőiparban, a mezőgazdaságban dolgozóknak, és kedvezett a gazdáknak, akik hosszabb ideig végezhették a szabadban a munkát. Az ellenzők szerint manapság közel sem annyira jelentős az óraátállítással elérhető energiamegtakarítás, mint régen

Azonban az óraátállítás sokakat megvisel. Van, akinek a vérnyomására és a testhőmérsékletére is rossz hatással van az átállás, mások ilyenkor fejfájással, koncentrációs zavarokkal és alvási problémákkal küzdenek. A rendőrségi adatok szerint ilyenkor látványosan megemelkedik a figyelmetlenségből, fáradtságból eredő balesetek száma is. Két hétbe is beletelhet, mire kiheverjük az új időszámítás bevezetését. De ezeket a hatásait ki lehet küszöbölni, ha időben elkezdjük magunkat hozzászoktatni az “új időszámításhoz”.

Források: novekedes.hu , magyarnemzet.hu , www.alon.hu, theguardian.com

 

 

October 19, 2020