Azzal, ha a gyerekeket is bevonjuk a főzésbe, lehet hogy kicsit hosszabb lesz a folyamat, és főleg ha kisebb gyerekekről beszélünk, többet kell majd takarítani utána, de magunknak és a gyermekünknek is jóval élvezetesebbé tehetjük ezt a programot, ha közösen veszünk részt benne.

Első a biztonság!

Mindig mérjük föl, hogy gyermekünk, korának megfelelően, miben tud nekünk segíteni. A kisebbek segíthetnek egybeönteni az alapanyagokat, összekeverni őket, sütőpapírt beigazítani a formákba. A nagyobbak tudnak zöldséget pucolni, ha már tart ott a kézügyességük, akár felvágni őket (szigorúan felügyelet mellett persze), és egyre összetettebb feladatokat tudunk rájuk bízni az idő múlásával.

Miben segít, ha bevonjuk a gyerekeket is a főzésbe?

 

  • Növeli a gyerekek önértékelését és az önbizalmát. Azzal, hogy rájuk bízunk pár dolgot, amit úgy látunk, hogy meg tudnak csinálni sikerélményekkel gazdagítjuk, önállóságra neveljük őket és segítünk önbizalmuk növelését.

 

  • Erősödik a kapcsolatunk velük. Fogjuk fel ezt úgy mint egy közös játékot, egy közös programot, ne aggódjunk a leeső, kiboruló hozzávalók miatt, élvezzük ki, hogy együtt alkotunk és, hogy értékes időt tölthetünk velük. Miközben főzünk, mindig mondjuk el nekik is, mit csinálunk éppen, melyik alapanyagból éppen mennyit kell kimérnünk az adott ételhez, ne hagyjuk ki őket.

 

  • Ha tudják, hogy miből és hogy készül valami, az máris sokkal valószínűbbé teszi, hogy meg is fogják enni. Azért persze érdemes olyan ételt választani, amit valószínűnek tartunk, hogy szeretni fog a család.

 

  • A főzés fokozza a kézügyességet, és a kreativitást. Bátran hagyjuk díszíteni, tálalni (vagy legalább a dizájn-t kitalálni) a gyerekeket! De a sütés-főzés segíthet gakorolni a matekot is!

 

  • Azzal, hogy együtt főzünk velük, látják a gyerekek, hogy ez egy szórakoztató és kikapcsoló tevékenység is tud lenni, illetve, hogy milyen természetes alapanyagokból készülnek az ételek, ezzel példát mutatunk nekik és normalizáljuk az egészséges táplálkozást.

 

  • Segít összedolgozásra tanítani őket, főleg, ha több gyerek is van a családban és testvérekkel főznek. De már a szülővel való összedolgozás is fejlesztheti ezt a készségüket.

És ne felejtsük el, a főzés végén az elpakolásba is beszállhatnak a kis segítőink a megérdemelt kóstolás után!

 

+1 recept

Sajtos keksz ropogós

Hozzávalók:

20 dkg liszt

20 dkg hideg vaj

20 dkg reszelt sajt (trappista, edami, gouda)

2 tojássárga

1 csapott teáskanál só

 

Elkészítés: A hideg vajat egy keverőtálba reszeljük, hozzáadjuk a sót és a lisztet, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a reszelt sajtot, és pár perc alatt összegyúrjuk, gombóccá formázzuk, és fóliába csomagolva legalább 1 órára – vagy akár egy egész éjszakára – hűtőbe tesszük.

A tésztát hagyjuk egy kicsit felengedni sütés előtt, majd 6 részre osztjuk, sodrófával félcentis körökké nyújtjuk, egy vastagabb szívószállal lyukakat szúrunk a tésztába, majd egy éles késsel cikkekre vágjuk.

A kis „sajtszeleteket” sütőpapírral bélelt sütőpapírra rakjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk 10-12 percre.

Sütés után közvetlenül puháknak tűnhetnek, de kihűlve finom ropogós lesz a keksz!

 

Források: www.origo.hu , www.nosalty.hu, www.cookta.hu/hir/20170125-sajtos-keksz-recept-ropogosan-amitol-mindenki-mosolyogni-fog

July 20, 2020