Jelenleg az a legvalószínűbb, hogy szeptembertől az iskolákban folytatódik a tanítás. Ez egy nagy változás lesz ez, főleg, hogy március óta otthonról, digitális oktatás formájában vettek részt az órákon a gyerekek. Mi az, amivel segíthetünk ebben a helyzetben a gyerekeinknek és magunknak?

Ahogy a gyerekeknek, úgy a családjaiknak és tanáraiknak is nagy váltás volt az otthoni tanrend, mindenkinek át kellett szerveznie a napirendjét, újfajta feladatokkal nézett szembe mindenki. A nyári szünet után viszont újra vissza kell rázódni az iskolai életbe. Ennek megkönnyítésére gyűjtöttünk most össze pár ötletet.

  • Beszéljük át a gyerekekkel, hogy mi fog történni. Nézzük át együtt, hogy mi lesz a tanév rendje, mikor kezdődik a tanítás, mikor lesznek szünetek. Ez máris egy keretet ad neki, így kevésbé fog aggódni.

 

  • Írjuk össze együtt, hogy a nyári szünet utolsó napjaiban még mit szeretnénk csinálni és beszéljük meg együtt, mi az, ami meg is valósítható.

 

  • Pontosan beszéljük át a gyerekekkel, hogy mit kell tenniük egészségük megőrzésének érdekében. Tudatosítsuk bennük, hogy az iskolában se felejtsenek el kezet mosni, hordják a maszkjukat, használjanak kézfertőtlenítőt és, persze amennyire ez megoldható egy iskolában, tartsanak a megszokottnál kicsit nagyobb távolságot másoktól.

 

  • Nézzük át együtt a meglevő tanszereket, gyűjtsük össze, hogy mi hiányzik, mi az, amit ki szeretnénk cserélni, majd menjünk el együtt vásárolni. Fontos, hogy a gyerekek tudják, hogy csak olyan dolgokat veszünk meg, amik kellenek, vagy amiket le kell váltani. Együtt nézzük át a kínálatot, és hagyjunk nekik is döntési lehetőséget, így ők is lelkesebbek és motiváltabbak lesznek.

 

  • Ellenőrizzük le, hogy jó-e még az a fehér ing, az a nadrág, vagy szoknya, és persze a cipő, amiben az évnyitóra mennek a gyerekek. Ne az utolsó pillanatban kelljen keresni egyet. De az alapruhatárban is érdemes lehet átnézni, mi az, amire szükség lehet, mi az, ami már kicsi, mi az, amiből kell új. Ha esetleg találunk hiányzó darabokat, azokat is még az iskolakezdés előtt érdemes beszerezni.

 

  • Ha kisebb gyerekünk van, érdemes lehet összebeszélni az osztálytársak szüleivel és tartani egy találkozót, vagy esetleg elmenni együtt kirándulni, hogy a gyerekek újra egymásra tudjanak hangolódni. Sokkal nagyobb kedvvel és jóval nyugodtabban fognak visszatérni az iskolába, ha továbbra is a közösség részének érzik magukat és ez az iskola előtti találkozó is ezt segítheti.

 

  • ”Fontos, hogy már a tanév elején egészséges szokásokat alakítsunk ki, mert ez nagyban megkönnyíti az anya életét, és nem kell kiképző őrmesterként viselkednie.” – mondja Susan Newman, PhD, gyermeknevelési tanácsadó. ”Ráadásul felelősségre taníthatjuk a gyerekeket, akik ettől jobban a kezükben tudják tartani a saját életüket.”

 

Ebben segít, ha például a kisebbeket eleve arra szoktatjuk, hogy ők pakolják be az iskolatáskájukat esténként, hogy ne a reggeli rohanásban kelljen ezt megtenni. Ezt is meg lehet beszélni velük előre.

 

Mivel a gyerekeknek nemsokára korán kell majd kelniük az iskola miatt, lassan próbáljuk a nyári szünetben beállt későbbi elalvást és kelést visszaállítani egy korábbi lefekvésre és ébredésre, ezzel is könnyítve a visszaállást.

 

A gyerekek mellett a szülők is nagy stressznek vannak kitéve, sőt akár mondhatjuk, hogy rajtuk még nagyobb is a nyomás, úgyhogy mindezek között mindenképp szánjunk egy kis pihenőidőt magunkra is, és élvezzük ki a nyár iskolakezdés előtti utolsó napjait gyermekeinkkel együtt.

 

Források: www.dormeo.hu , https://infostart.hu/

August 24, 2020