Olyanok vagyunk, mint a minket körülvevő berendezések: újra kell indítani magunkat

Két példa a minket körülvevő „kütyük” világából arra, hogy miért van szükség a szabadságra, a kikapcsolódásra. Ha náluk beválik, akkor nálunk, embereknél is működnie kell a dolognak.

Az akkumlátorok esetében a szakemberek úgy szoktak fogalmazni, hogy időnként teljesen le kell meríteni azokat, aztán teljesen feltölteni. Ezt nevezik frissítésnek, ami után szinte új életre kel ez a fontos alkatrész. Az ember is hasonlóképpen működik: a teljes kimerülést a teljes feltöltés kell, hogy kövesse. Ha ez nem jön össze, akkor előbb-utóbb baj lesz, lelassul a gondolkodásunk, sőt, akár magas vérnyomás vagy cukorbetegség is kialakulhat.

Hasonló a helyzet, amikor lefagy a laptop, a mobil, vagy a set top box a tévé mellett. A kikapcsolás, a pár másodperces pihentetés, majd az újraindítás szinte minden esetben megoldja a problémát. Próbálja ki ezt saját magán is, amikor azt érzi, hogy a szokottnál is jobban elfáradt. Kapcsol(ód)jon ki, menjen el szabadságra, és hagyja maga mögött egy rövid időre a problémáit. Amikor majd véget ér a vakáció, és újra bekapcsol, úgy érzi, hogy a gondjai szinte maguktól megoldódnak. Nem csodáról van szó, csupán arról, hogy a szabadság alatt nagyobb szerep jutott a tudatalattijának, és persze a pihent agy, a felfrissült szervezet sokkal több energiát képes a feladatokra összpontosítani.

És ha már itt tartunk, a valódi feltöltődés érdekében tényleg próbálja meg a munkahelyi kihívásait erre az időre maga mögött hagyni. Sajnos, a gyakorlat azt mutatja, hogy az emberek közel két-harmada a nyári vakáció idején is elolvassa a hivatalos mailjeit, sőt, válaszol is azokra. Azt gondolhatjuk magunkról – és persze, azt szeretnénk, hogy a főnökünk is ezt gondolja rólunk-, hogy hihetetlenül szorgalmasak és produktívak vagyunk. Valójában butaságot csinálunk, aminek a lehetséges káros következményeiről már írtunk pár sorral feljebb.

Tegyük fel, hogy már felismertük, ki kellene venni végre pár napot, de általában  ilyenkor jönnek a kifogások. Például az, hogy erre most egyszerűen nincs idő, és a szabadság időpazarlás lenne. Na, amikor kimondjuk vagy kigondoljuk ezt a mondatot, akkor kell gyorsan lelépni, ez ugyanis az egyik legbiztosabb jele annak, hogy baj van, lemerültek azok a bizonyos akkumlátorok. Ha most nem lépünk, akkor már szinte csak egy hajszál választ el bennünket kiégéstől, ami után sokkal hosszabb ideig tart majd a regenerálódás.

Képek forrása: holidayhouse.mv ; dbocchealth.com ; abcmoney.co.uk

July 11, 2018