Nemcsak nyáron, hanem ősszel is büszkélkedhetünk csodás színekben pompázó kerttel, melyek feldobják a szürke borongós napokat. Ültessük hát be növénytartóinkat őszi balkonnövényekkel. Számtalan növény alkalmas arra, hogy a fagyokig virágozzon, vagy elszíneződött levelekkel, érdekes termésekkel árasszon különleges hangulatot.

A legnépszerűbb őszi virágzó a krizantém. Hagyományosan a temetők egyik fő virága volt, manapság azonban több célra is előszeretettel használják. Szobában vagy teraszon egyaránt tarthatjuk, vágott virágként is szép ajándék. A cserepes krizantém sárga, narancssárga, rózsaszín, lila színekben pompázik, és a levelek sokszor ki sem látszanak a virágtengerből. Átvészeli a kisebb fagyokat is, elég vízzel ellátva (csak a tövét locsoljuk!) hetekig díszíthet. Ha elvirágzott, ültessük ki napos helyre, agyagos talajba, és öntözzük be jól. A téli fagyok ellen pedig takarjuk.

Az őszirózsa rengeteg kertben előfordul ebben az időszakban. Szárazságtűrő növény, de vízigénye különböző fajtáinál eltérhet. Látványos dísznövény, mely között nagyon sok faj van, ami már nyár elején elkezd virágozni és egész késő őszig gyönyörködtet bennünket látványával.

Mindent elsöprő szín kavalkádot érhetünk el különböző színű árvácskák egymás mellé ültetésével. Az önmagukban is színpompás virágok igénytelenek, a balkonokon is áttelelnek. Hidegebb napokon úgy tűnnek, mintha megfagytak volna, az első enyhébb napon aztán felélénkülnek, és újra megmutatják szépségüket.

Csoportosan ültetve a legmutatósabb és ehető zöldségnövény. Ez nem más, mint a díszkáposzta. Ahogy a hőmérséklet csökken, úgy válnak egyre színesebbé ezek a fodros levelű, érdekes növények. Jól tűri a hideget, akár mínusz 10 fokban is védik a takarólevelek a rügyeket. A növekedő palántákat árnyékos helyen neveljük, mert kevesebb fényben színesebb levelek fejlődnek.

Tél elején a gyümölcstermő fákat már nem ajánlott metszeni, várjuk meg, amíg a nedvkeringés leáll, és beáll a nyugalmi állapot. Ha még aktív a keringés, a vágás, metszés mellett nagyfokú lehet a nedvesség távozása. Ezt mindenképpen kerülnünk kell, emiatt a téli időszakban, illetve tavasszal még rügyfakadás előtt kell a metszési, alakítási munkálatokat elvégezni.

A hagymás növényeket ősszel kell elültetni, ha azt akarjuk, hogy már a tavaszi nap első sugarai előcsalogassák őket a földből. Így már korán gyönyörű tulipánokban, nárciszokban gyönyörködhetünk a kiskertünkben. Érdemes előre átgondolni nem fagytűrő növényeink sorsát. A leandert, hibiszkuszt, és más nem fagytűrő növényeket védett helyre kell vinni még a tél beállta előtt. A gyepet legkésőbb október végéig nyírhajuk, különben megsínyli a telet. Ilyenkor gyomláljunk is. A levágott füvet gondosan gereblyézzük össze. Az így kezelt gyepfelület télen is mutatós marad.

Forrás: fitoland.hu, femcafe.hu, szephazak.hu, otthonokeskertek.hu

September 19, 2019