Gyönyörű a színe, finom édes az íze, és még az egészségünkre is jó hatással van. Igazi őszi étel a sütőtök. Megmutatjuk, hogy érdemes elkészíteni!

Miért együnk sütőtököt?

Nagyjából húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját tartalmazza, ami hozzájárul a szem egészségéhez. A sütőtök antioxidánsai védenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. Nyersen fogyasztva nagy mennyiségű C-vitaminhoz juthatunk belőle, és magas rosttartalma segíti a kiegyensúlyozott anyagcserét. Ráadásul a sütőtökben lévő béta-karotinnak a rákmegelőző hatása is lehet.

Milyen alapanyagot válasszunk?

Kétfajta sütőtök lesz igazán finom: a sonkatök (más néven: pézsmatök) és a nagydobosi tök. A sonkatök az ismertebb fajta, tipikus sárga, hosszúkás tök, a nagydobosi pedig nagyobb, kerek, szürke héjú, mézédes sütőtök.

Hogy kezdjük el az elkészítést?

Az első lépés mindig az, hogy jó alaposan lemossuk a tök héját, hogy ne maradjon rajta se föld, se kézlenyomat, majd szárazra töröljük, és így kerül a vágódeszkára, ahol a két végét levágjuk ujjnyi vastagon.

Ezután vágható hosszában ketté, majd kiszedjük belőle a magokat egy kanál segítségével. Ha ezeket is megsütjük, lesz ropogtatnivaló tökmagunk is későbbre!

Aztán hosszában olyan szeleteket vágunk, ahogy nekünk tetszik. Van, aki negyedekbe vágva süti meg, mások egészen vékony szeletekben szeretik. A vágott szeleteket rakjuk sütőpapírral lefedett tepsibe.

Mindeközben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és amikor már bemelegedett rajuk be a sütőtököt legalább 1,5 órára, de lehet, hogy szükség lesz 2-re is (a választott sütőtöktől függ). Amikor már úgy látjuk, hogy megpuhultak, kapcsoljuk feljebb a sütőt, úgy 220 fokra és pirítsuk meg kicsit a szeletek külsejét. Ez már csak egy negyed óra.

A sütőtökből megmaradt magokat is érdemes megpirítani, ehhez mossuk le a tök szálait, szárítsuk meg szétterítve a magokat, majd 150 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron süsük meg őket. Sütés előtt érdemes megsózni, vagy fűszerezni ízlés szerint.

Bár elérkezett hozzánk is a hideg, de itt az ideje, hogy kiélvezzük az őszi hónapokat és kényeztessük magunkat ilyen finomságokkal. Megehetjük magában is, de igazán jó süteményeket is készíthetünk belőle, ízesíthetünk vele kávét, csinálhatunk leveseket és húsok mellé is kiváló.

Jó étvágyat!

 

Forrás: https://nlc.hu/

September 28, 2020