„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…” – bizonyára sokaknak eszébe jut mostanában Móra Ferenc kedves gyerekversének ez a két kezdősora. De mi nem próbálunk úgy útra kelni, mint ahogy a cinege szeretne a történetben, nekünk itt kell felkészülnünk a rossz időre, a hideg napokra és a járványok támadására. Így, ősz elején még bőven tudunk mit tenni annak érdekében, hogy életvidáman és betegségektől mentesen vészeljük át a hideg, nyirkos évszakokat.

Természetesen szó lesz ebben a rövid cikkben az egészséges étkezés, valamint a vitaminok és egyéb étrendkiegészítők fontosságáról, de a sor elején a testmozgás áll. Ha ugyanis szeretnénk, hogy a szervezetünk tartósan ellenálló legyen, vagyis azt, hogy az immunrendszerünk kiegyensúlyozottan működjön, akkor rá kell szokni a rendszeres, ugyanakkor nem megerőltető edzésre. A kutatók már régen bebizonyították, hogy itt nem csak esztétikai kérdésről van szó, hanem nagyon komoly megelőzésről: aki rendszeresen mozog, annak a szervezetében kevesebb a gyulladás, és ellenállóbb a betegségekkel szemben. Rendszeres edzéssel a nőknél csökkenthető a mellrák veszélye, mindkét nemnél kisebb lesz a vastagbélrák valószínűsége, és aki mozog, az kevésbé van kitéve a szív- és érrendszeri betegségeknek.

 

A boltok polcai még roskadoznak a gyümölcsök és a zöldségek alatt, így ha eddig nem tette volna, kezdje el most feltölteni a vitaminraktárakat. A változatosság kedvéért csoportosítsuk szín szerint az élelmiszereinket. Az első napra válogassunk csupa pirosat vagy lilát: paradicsomot, almát, kápia paprikát. Ezekben sok a likopin, ami segít a betegségek megelőzésében. A következő nap legyen sárga, tehát jöhet a barack, a kukorica, a tök. Ezzel fedezzük a béta-karotin bevitelünket, amitől jobb lehet a látásunk, és egészségesek maradnak a nyálkahártyák. A harmadik nap pedig legyen zöld: például spenót, zöldbab, brokkoli. Így ellenállóbbak leszünk az ibolyántúli sugarakkal szemben, és megőrizzük a látásunkat.

De hiába ügyelünk az egészséges étkezésre, amikor a kiválasztott zöldségek és gyümölcsök már nem tartalmazzák a megfelelő mennyiségű tápértéket. Az intenzív mezőgazdasági termelés ugyanis kimerítette a termőföldet, és már sem mi, sem az általunk elfogyasztott állatok nem tudják magukhoz venni a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. Így tehát tanácsos mindenkinek fogyasztani valamilyen táplálékkiegészítőt.

Ilyen például a Natural Pharmaceuticals Multivitamina+ készítménye. A kiváló minőségű, Norvégiában gyártott étrend-kiegészítő 20 különféle vitaminból és nyomelemből áll, ami fedezi a beviteli referenciaérték 100%-át. Növeli az ellenálló képességet, hozzájárul az idegrendszer, a látás és a pajzsmirigy normális működéséhez, csökkenti a fáradtságot, és segít az egészséges bőr és csontozat megőrzésében. Kérjük ugyanakkor, hogy ne feledje: az ilyen és ehhez hasonló étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet.

Képek forrása: goldtfarm.ro, agroforum.hu

October 12, 2018