Itt a tavasz, elkezdődtek a lomtalanítások és sok család belekezd a tavaszi nagytakarításba. A legtöbben ilyenkor betáraznak tisztítószerekből, amik erősen meg tudják terhelni a pénztárcákat. De ennek nem mindenképp kell így lennie, hiszen otthon készített tisztítószerekkel jóval olcsóbban érhetjük el ugyanazt a hatást.

Mit és mihez használhatunk?

  1. Univerzális tisztító

Semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, ezért gyerekek és háziállatok környezetében is biztonsággal használhatod.

Hozzávalók:
– ½ bögre ecet
– 2 evőkanál szódabikarbóna
– 10 csepp citromolaj vagy teafa olaj (elhagyható)

Először az ecetet és az illóolajokat keverjük össze egy szórófejes flakonban (vagy egy mosogatásra használt vödörben). Majd adjuk hozzá a szódabikarbónát és újra jól keverjük össze. Öntsük fel vízzel, míg a flakon meg nem telik (vagy adjunk hozzá egy flakon vizet). Ezután jöhet a takarítás. Finoman rázzuk (vagy keverjük) össze, majd fújjuk a tisztítandó felületre és végül egy puha ronggyal törölgessük át.

  1. Réz kilincsek

Hozzávalók:

– ½ citrom leve

– teáskanálnyi só

Egy tiszta szivacsra facsarjuk ki egy fél citrom levét, majd szórjunk a szivacsra körülbelül egy teáskanálnyi asztali sót. Dörzsöljük meg vele a megtisztítani kívánt felületet. Ha szép fényes, egy tiszta ruhával töröljük szárazra.

  1. Tisztítószer csempére

Hozzávalók:
– ½ bögre szódabikarbóna
– természetes folyékony szappan
– 5-10 csepp levendula, teafa vagy rozmaring illóolaj (elhagyható)

A szódabikarbónát tegyük egy kis tálba, majd lassan öntsük rá a folyékony szappant. Kevergessük, míg elkezd habzani, ekkor adjuk hozzá az illóolajokat. Mártsunk a keverékbe egy szivacsot vagy egy puha rongyot, majd töröljük át a csempéket. Ezután mossuk le őket vízzel.

  1. Mosogatótálca és hűtőszekrény

Hozzávalók:

– 4 teáskanál szódabikarbóna

– 1 liter forró víz

Egy nagyobb tálban oldjuk fel a szódabikarbónát a forró vízben, majd egy tiszta szivacsot mártsunk bele, és tisztítsuk meg a felületeket! A mosogatótálca fényesen csillogó lesz, a hűtő tiszta és szagtalan.

  1. Tisztítószer fürdőkádhoz és zuhanyzóhoz

A kádnál és a zuhanyzónál általában erősebb szerre van szükség, mint egy sima fürdőszobai tisztítóra. A következő házi tisztítószer a makacs foltokat is eltávolítja, legyen az vízkő vagy szappanos lerakódás.

Hozzávalók:
– 1 rész ecet
– 1 rész univerzális tisztítószer

Egyenlő mennyiségben mérjünk ki ecetet és mosogatószert. Az ecetet tegyük a mikróba és forrósítsuk fel, majd töltsük a szórófejes flakonba. Öntsük hozzá a mosogatószert, majd finoman rázzuk össze, hogy jól elkeveredjenek egymással. Mielőtt elkezdenénk vele a takarítást, gondoskodjunk arról, hogy a fürdőszoba átszellőzön, mert az ecetnek nagyon erős szaga lesz. Fújjuk vele körbe a fürdőkádat vagy a zuhanyzót, majd hagyjuk hatni 30-60 percig. Ezután dörzsöljünk le minden szennyeződést, majd öblítsük le vízzel.

  1. Ablakok és tükrök

Hozzávalók:

– 2 csésze víz

– fél csésze almabor ecet

– negyed csésze 70%-os alkohol (gyógyszertárakban kapható)

– 1-2 csepp illóolaj (kihagyható)

Keverjünk össze minden hozzávalót, majd tegyük a folyadékot egy szórófejes flakonba! Permetezzük az oldatot néhányszor egy papírtörlőre vagy tiszta, puha rongyra és ezzel töröljük át az üveg- és tükörfelületeket.

  1. Folttisztító kárpitra

A már beszáradt foltokra is alkalmazhatjuk!

Hozzávalók:
– szódabikarbóna (kellő mennyiségben, ami befedi a foltot)
– 1 evőkanál univerzális tisztítószer
– 1 evőkanál ecet
– 2 bögre meleg víz

Szórjunk szódabikarbónát a foltra és hagyjuk hatni 10 percig. Ezután porszívózzuk ki. Keverjük össze a mosogatószert, az ecetet és a vizet, majd egy szivaccsal vigyük fel a keveréket a foltra. A nedvességet egy száraz ruhával itassuk fel róla. Addig ismételjük, míg a folt el nem tűnik!

  1. Rozsdamentesítés

Hozzávalók:

– fél citrom

– fél csésze bórax

A bórax, vagyis a bórsav nátriummal alkotott sója egy puha, színtelen kristályokból álló, fehér por. Ebbe mártsuk bele a félbe vágott citromot, majd dörzsöljük be vele a felületet.

  1. Sütő

Hozzávalók:

– fél csésze szalmiákszesz (ammónia)

– 3-4 liter víz

Keverjük össze a hozzávalókat, majd tisztítsuk meg ezzel a sütőt és a benne található sütőrácsokat. A szalmiákszesz segít feloldani az odaégett szennyeződéseket, amiket egy tiszta vizes ruhával töröljünk vagy mossunk le a kezelt felületekről.

  1. Vízkőmentesítés

Hozzávalók:

– egy rész nem gél állagú, fehér színű fogkrém

– egy rész szódabikarbóna

Használjuk úgy a pasztát, mint a polírozó folyadékokat: egy ronggyal dörzsöljük meg a vízkőfoltokat, majd egy száraz ronggyal töröljük le a felesleget és fényesítsük ki a felületet.

 

FONTOS!

Soha ne keverjünk össze ammóniatartalmú folyadékokat fehérítővel, vagy fehérítőt tartalmazó keverékekkel, mert az anyagok egymással kölcsönhatásba lépnek és a keletkező gőzök és gázok egészségre ártalmasak és a környezetre veszélyesek. Mindig tájékozódjunk a termékek összetételéről használat előtt!

 

Egy-egy ilyen lépés nem csak a környezetnek jobb, hanem egyúttal egyfajta egyszerűsítést is jelent az életünkben. Az otthoni zsúfoltság minimalizálásával ugyanis csökken az állandó elfoglaltság érzésünk, ettől pedig még jobban eső érzés ez az egész folyamat. Megéri kipróbálni!

 

 

Források: nosalty.hu, receptneked.hu

March 22, 2021