Lassan vége a vénasszonyok nyarának, és egyre gyakrabban fordul elő, hogy amikor kinéz az ember az ablakon, leginkább vissza szeretne bújni az ágyába. Egy forró kávén túl szinte semmihez sincs kedvünk. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, ilyenkor egy kis edzéssel tudjuk a leginkább visszanyerni a jó kedvünket és az optimizmusunkat. Ezért ajánljuk a figyelmükbe a méltán népszerű fitnesz edző, Béres Alexandra átmozgató gyakorlatsorát, amelyet a szobában is el lehet végezni, és amely nem tart tovább tíz percnél. Elöljáróban egy jótanács Alexandrától: nem az izomláz a cél, mindenki saját ütemében végezze a feladatokat, hiszen az a lényeg, hogy a legjobbat hozza ki magából.

1. Széles terpeszállás, karok a test előtt, majd jöhet a nagy belégzés, a karok pedig oldalt a levegőbe emelkednek. Amikor kifújjuk, a karunkat engedjük le a test mellé.

2.Marad a terpesz, bal kéz a bal combon, a jobb kezünkkel pedig átnyúlunk a fejünk felett, mintha a bal fülünket akarnánk megérinteni. Utána a másik kéz jön, majd ha ezzel megvagyunk, nem emeljük, hanem toljuk a kart, ugyanilyen testhelyzetben. Ez utóbbit érdemes nyolcszor-nyolcszor megcsinálni.

3. Továbbra is terpeszben állunk, középtartásban hátra húzzuk a kart, majd előre toljuk, és ezt ismételjük néhányszor, kényelmesen.

4. Minden ugyanígy marad, viszont elől, a mellkasunk előtt húzzuk át a karunkat az ellenkező irányba, miközben a felsőtestünk is elfordul. Mellkas kidüllesztve!

5. Törzsfordítás jobbra-balra, karok a levegőben, könyökben meghajlítva. Ismételjük néhányszor, közben növeljük a sebességet, és forduljunk egészen hátra.

6. Laza hintázás következik, először a bal láb egyenesedik ki, és arra nehezedünk, majd a jobb következik. Ismételjük néhányszor.

7. Ugyanez, azzal nehezítve, hogy amikor a jobb lábra támaszkodunk, felhúzzuk a bal térdet, és megérintjük azt a jobb kezünkkel, majd fordítva.

8. Kezek a csípőn, láb terpeszben. Hajlítunk és nyújtunk, lehetőleg egyre mélyebbre megyünk.

9. Ugyanez hintázva: felváltva a jobb, majd a bal lábunkra nehezedünk, a másikat pedig megemeljük, és lábujjheggyel érintjük a talajt.

10. Terpesz, karok oldalt középtartásban, bal lábat a bal kéz irányába emeljük nyolcszor, majd ugyanez a láb egyszer előre megy, majd oldalt, a kéz felé. Nyolcszor ismételjük, majd jöhet ugyanez a másik oldalon.

11. Az alaphelyzet ugyanez, de a megemelt lábunkat egyszer előre nyújtjuk, utába behajlítjuk. Marad behajlítva, felhúzva ez a láb, aztán így kifordítjuk oldalra. Ismétlés nyolcszor, illetve négyszer, utána ugyanez a másik lábbal. Próbáljuk nem elveszteni az egyensúlyunkat a gyakorlat közben!

12. Kezek a csípőn, láb terpeszben. Hajlítunk és nyújtunk, lehetőleg egyre mélyebbre megyünk.

13. Marad a terpesz, karok oldaltartásban. Körzünk a karokkal, előre, majd hátra, nyolcszor-nyolcszor.

14. Az egyik karunk a csípőn, a másikat leeresztjük. Ebbe az irányba lehajlunk, mintha oldalról akarnánk megérinteni a vádlinkat. Nyolcszor csináljunk, utána oldalt váltunk. Alaposan megmozgatjuk a derekunkat.

15. Alapállás, az egyik lábunkkal kilépünk, de csak a sarkunk érinti a talajt. A hátul maradó lábunkat berogyasztjuk. Váltott lábbal ismételjük.

16. Kicsit bonyolultabb gyakorlat jön: alapállás, karok oldaltartásban. Az egyik lábunkat emeljük oldalra, majd előre, ahonnan tegyük a lábfejet a másik combra. Karok a magasban, majd összetesszük a tenyerünket az arcunk előtt, és berogyasztjuk a lábunkat. Így egyensúlyozunk pár másodpercig, majd a fej fölé mennek a karok, és visszamegyünk alapállásba. Ugyanez következik a másik oldalon. Ne siessünk, és próbáljunk talpon maradni.

17. A fej fölött összekulcsolt karokat oldalra döntjük, és megdőlünk csípőből. Közben a lábunkat is keresztbe tesszük. Vissza alapállásba, karok a magasban, középtartásban hátra húzzuk a kart, majd előre toljuk. Ugyanez következik a másik irányba. Nem kell kapkodni!

18. Alapállás, karok középtartásban, aztán húzzuk a mellkasunk elé, és közben lassan guggoljunk le. Tenyér a földön, és ne is vegyük el onnan, miközben feltoljuk a csípőnket, és kiegyenesítjük a térdünket. Ha sikerült, maradjunk így, és a kezünkkel most hátul érintsük meg a talajt. Maradjunk így pár másodpercet, majd a kezünkkel „lépdeljünk” vissza előre. Egyik lábunkat tegyük hátra, és szorítsuk le ezt a sarkunkat. Dőljünk előre, a másik térdünket rogyasszuk be egy kicsit, majd ezt újra kiegyenesítve, a hátul lévő lábunkat emeljük hátul a magasba. Hajlítsuk be, engedjük vissza a talajra, majd ugyanezt csináljuk meg a másik lábbal.

19. A földön lévő kezünkkel „lépdeljünk” visszafelé előre, majd emeljük fel a törzsünket, a lábunkhoz képest derékszögbe. Karok elől kinyújtva. Ismételjük, és közben oldalra is elhúzhatjuk a karunkat.

20. Emelkedjünk lassan fel, és álljunk mérlegállásba. Miközben egyensúlyozunk, húzzuk oldalra a kart. Váltsuk a lábat, úgy ismételjük.

21. Alapállás, karok a magasban. Húzzuk lassan az egyik, majd a másik oldalra a az összekapaszkodott, egyenes karokat.

22. A kezeket fonjuk össze a tarkó mögött, nyomjuk a fejünket előre.

23. Alapállás, majd vegyünk mély levegőt, közben a karunkat emeljük a magasba. Amikor kifújjuk, a karunkat engedjük le a test mellé. Ezt ismételjük, amíg jól esik.

Egészségükre!

Képek forrása: cloudfront.net, picdn.ne

October 24, 2018