Végre itt a tavasz, legalább is a március. Minden megújul körülöttünk, és ebből nekünk is ki kell venni a részünket, például a hagyományos nagytakarítással. A következő néhány ötlettel, tippel és trükkel kedvet szeretnénk csinálni a nem mindennapi feladat elvégzéséhez, meg bemutatni azt, hogy akár örömet is okozhat a tavaszi nagytakarítás.

 

 

  1. Kalandra fel! Gyűjtsd össze, és ha kell, vedd meg a takarításhoz szükséges eszközöket, szereket. Már ezek puszta látványa is ad némi erőt a munkához.

 

  1. Kezdjünk valami könnyűvel! Fogjunk egy nagy szemeteszsákot, és járjuk végig az egész lakást vagy házat, szobáról szobára. Azonnal tegyük be a zsákba azt, amiről tudjuk, hogy szemét vagy felesleges. Ezzel gyorsan végzünk majd, azt fogjuk érezni, hogy nem is olyan vészes dolog a tavaszi nagytakarítás. Ha semmi mást nem teszünk, már akkor is megszabadultunk egy csomó felesleges dologtól.

 

  1. Itt az ideje kicsit mélyebbre ásni! Régi igazság, hogy ha egy feladat túl nagynak látszik, azt halogatni fogjuk, mert félünk attól, hogy összecsapnak a hullámok fejünk felett. Ezt elkerülendő, egyszerre csak egy helyiséggel, sarokkal, szekrénnyel foglalkozzunk, viszont azt fejezzük be teljesen.

 

  1. Legyünk könyörtelenek! Csak azokat a cuccokat tartsuk meg, amelyekre éppen most van szükségünk. Mivel nehéz döntésekről van szó, válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket. Használjuk, hordjuk vagy játszunk-e vele? Ha ruháról van szó, ránk jön-e még? Jó állapotban van-e? Hasznos lehet a szemünk elé táruló látvány alkotóelemit négy kategóriába sorolni: marad, valaki másnak jó lehet, ki kell dobni, máshova való.

 

  1. Ha döntöttél, tüntesd is el! A feleslegesnek ítélet dolgoktól a lehető legrövidebb idő alatt meg is kell szabadulni. Ami szemét, az azonnal kerüljön a kukába, amit pedig másnak akarsz adni, azt tedd egy dobozba, és vidd el gyorsan neki. Ha a cuccok a zsákokban maradnak, akkor azok között előbb-utóbb kutatni kezdenek a családtagok, és egy részük visszavándorol valamelyik szobába.

 

  1. Tegyél el gyorsan minden téli dogot! Már önmagában az is örömöt okoz, ha eltünteted a szem elől a téli ruhát, a bakancsot, a korcsolyát, a szánkót. Az pedig csak fokozza az élvezetet, amikor végre előveheted a tavaszi, nyári kollekciót.

 

  1. Pakoljuk ki a fagyasztót! Sokaknak eszébe sem jut, de ilyenkor meg kell szabadulni a fagyasztóban tárolt zöldségtől, gyümölcstől is, hiszen mindjárt itt van mindenből a friss, a vitamindús. Persze, nem kell kidobni az élelmiszert, inkább főzzünk belőlük utoljára valami finomat.

 

  1. Mindjárt itt a húsvét! …és még mindig látni egy-két karácsonyi díszt a lakásban. Tessék alaposan körülnézni, és egy jó időre elrakni az elől maradt csillagokat, figurákat, díszeket.

 

  1. Együtt könnyebb! Vonj be minél több családtagot a tavaszi nagy rendrakásba, mert így sokkal nagyobb lesz az élvezet, a másoktól kapott dicséret pedig megsokszorozhatja az erődket. A gyerekeknek felajánlhatod, hogy ha egy garázsvásáron eladják a felesleges dolgaikat, akkor az ott kapott pénzt megtarthatják maguknak.

 

  1. Bírd ki, hogy nem hozol be újabb felesleges vackokat a lakásba! Ha azt akarod, hogy a nagy rendrakás eredménye sokáig látható maradjon, akkor mostantól csak a legszükségesebb dolgokat vedd meg. A jelszó ez legyen: azért mert olcsó, még nem biztos, hogy szükséged van rá. Mindig olcsóbb megoldás az, ha semmit nem veszel, mint amikor a leárazásban vásárolsz felesleges dolgokat.

Képek forrása: cozi.com ; inhabitat.com

March 14, 2018