A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak.

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni az élő világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék. Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelták hite szerint a holtak szellemei visszatérnek, és mivel beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.

Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki Írországból, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. A történelem során több hasonló római kori ünnep is elvegyült a kelta halálkultusz samhain nevű ünnepével, ezért mai állapotában ez az autentikusnak ismert pogány ünnep az ókori mediterráneumból származó elemeket is tartalmaz, amely kiegészült az ír nép szokásaival és az észak-amerikai, nyugat-európai vidám ünnepi és gasztronómiai bolondozással, töklámpás faragással, jelmezes kéregetéssel, beöltözős partikkal, almahalászattal is.

A halloweenhez kapcsolódó szokások eljutottak Magyarországra is. Divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap a bulizás a játékos hangulatú harsány szokásokkal és a világító töklámpás szimbólumával, amely a Halloween jellegzetes kelléke. A töklámpás hagyománya egy Jack nevű részeges, de furfangos kovácsról szóló monda nyomán alakult ki. Szerencsétlen Jack halála után sem a mennybe, sem a pokolba nem nyert bebocsátást, így a lelke örök bolyongásra kárhoztatott. Az ördög – szimpla jófejségből – egy izzó fadarabot adott neki, hogy azért mégse a sötétben kelljen kószálnia. Ezt tette Jack egy kivájt karórépa belsejébe. Később Észak-Amerikában a répát sütőtökre váltották – abból jó sok volt nekik, és könnyebb is volt kifaragni.

Mindamellett, hogy mutatós, még egészséges is, hiszen húsz dekagramm főtt, vagy sült sütőtök az ajánlott napi A-vitamin mennyiség dupláját fedezi. Az A-vitamin nagyon fontos a látás és a szemek egészségéhez. A zöldségben bőven vannak karotinoidok is, amelyek élénk narancsszínét adják, és amelyek közül a béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át.

Gyors sütőtök krémleves:

  • 5 kg sütőtök
  • 1 közepes db burgonya(lehet több is, attól függően, mennyire sűrűre szeretnénk)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 l alaplé(vagy 2 húsleveskocka)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint

A tököt, krumplit, hagymát és fokhagymát is meghámozzuk és kockákra vágjuk (minél kisebbre, annál hamarabb fő meg). Egy fazékba beletesszük a felaprított zöldségeket, felöntjük annyi húsalaplével, hogy ellepje, és puhára főzzük. Ha puhára főttek a zöldségek félrehúzzuk és botmixerrel óvatosan összeturmixoljuk. Ízlést szerint ízesítjük még szerecsendióval, sóval, borssal, felforraljuk, majd levéve a tűzről hozzákeverjük a tejszínt és már kész is. Tálalhatjuk pirított tökmaggal, tökmagolajjal, reszelt sajttal vagy pirított baconnel, pirítóssal, esetleg tejszínnel megcsurgatva.

Jó étvágyat! 🙂

 

Forrás: edenkert.hu,wikipedia.hu,nosalty.hu, towerparkresort.com

October 24, 2019