Amikor óvodás gyermekünk iskolába készül, az hatalmas változást jelent a szülőnek és a gyermeknek is egyaránt. A védelmező környezetből és az óvó néni babusgató karjaiból átkerül csemeténk egy elvárásokkal és szabályokkal teli közegbe.

Kisgyermekünk szorongását legjobban azzal tudjuk enyhíteni, ha figyelemfelkeltő, pozitív dolgokat mesélünk a választott iskoláról, illetve a saját gyermekkori iskolás élményeinkről. A szülő mintául szolgál a gyermeknek, így ha hangoztatjuk jó véleményünket a tanulásról, az segít átadni az iskolával kapcsolatos pozitív hozzáállást.

A szeptemberi iskolakezdés előtt természetes jelenség, hogy a gyerekek gyakran félnek az ismeretlen, új helyzetektől. Enyhítést jelenthet, ha együtt meglátogatják a szülővel a leendő iskolát, így leendő nebulónk kevesebb szorongást fog érezni. Ha tudja a gyermek, hogy mire számíthat, ha ismeri az épületet, a tanító nénit és talán néhány leendő osztálytársát, az segíthet leküzdeni a bizonytalan jövő érzését, ezáltal csökkenteni az új helyzet kiváltotta negatív érzelmeket. Érdemes minél reálisabb képet kialakítani a kicsi fejekben, hiszen a gyerekek hajlamosak fél-információval kitölteni az üres részleteket.

Segítséget jelenthet az átmenetben az iskolára való kollektív felkészülés. A könyvek, füzetek közös megvásárlása és bekötése, az iskoláskorhoz illő gyerekszoba berendezése. Hagyhatjuk, hogy gyermekünk maga válassza ki az iskolatáskáját, tolltartóját. Ezzel egy különleges, kiváltságos helyzetet teremtve, ami örömmel tölti el. Ha ezeket a dolgokat a szülő ahhoz társítja, hogy mindez azért történik, mert a gyermek iskolába megy, az nem mindennapi érzetet kelt a gyermekben. Így büszke lesz arra, hogy iskolás lehet, és nem fog annyira félni tőle.

Ne feledjük, hogy sok kisgyerek még 12 éves koráig nagyon játékos, és éppen ezért éli meg tehernek az iskolát, mert úgy érzi, nem marad ideje a szabad játékra. Szülőként pont az lehet a jó célkitűzés, hogy az iskola mellett elegendő sportolási és hobbira szánt időt tegyen lehetővé, teret hagyva a szabad játéknak is, mikor nincs programja a gyermeknek és saját magát kötheti le, meglévő játékaival.

 

Forrás: koloknet.hu; index.hu

August 14, 2019