Mostanában sokat hallunk a vegetarianizmusról és a veganizmusról is.  Amiben egyeznek, hogy húst sem vegák, sem vegánok nem esznek, ezen kívül azonban a két életforma sok dologban különbözik egymástól.

Míg a vegetarianizmus fogalma már évtizedek óta jelen van hazánkban, addig a veganizmussal csak az elmúlt néhány évben kezdtünk ismerkedni.

A vegetarianizmus

A vegetarianizmus először Indiában és tőle függetlenül az ókori görög világban jelent meg, követői pedig bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elvetik. Vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban az olyan embereket értjük, akik nem esznek húst, ellenben fogyasztanak tojást, tejtermékeket és mézet. A vegetarianizmus általában nem mutat túl a táplálkozási szokásokon, de lehetnek kivételek. A húsmentes étrendnek különböző irányzatai is vannak:

ovo-lakto-vegetáriánus: csak a húst mellőzi, tojást és tejterméket fogyaszt

lakto-vegetáriánus: sem húst, sem tojást nem fogyaszt, tejterméket viszont igen

ovo-vegetáriánius: tojást fogyaszt, de tejtermékeket és húsokat nem

Negyedik típusaként szokták emlegetni még a teljes vegetáriánus vagy növényi étrendet, amelyet sokszor össze is kevernek a veganizmussal. A növényi étrend annyit jelent, hogy az illető nem fogyaszt semmilyen állati eredetű terméket, sem húst, sem halat, sem tojást, sem tejterméket. Ezt az étrendet általában nem etikai, hanem egészségügyi motivációból választják az emberek.

A veganizmus

Az előbbiekhez képest a veganizmus sokkal többről szól. Nem csupán egy étrend,  hanem állatjogi mozgalom. A veganizmus elutasítja az állatok kizsákmányolásának és kihasználásának minden formáját, valamint az állati eredetű termékek használatát és fogyasztását. Filozófiai szemléletmód, amelynek célja az állatok szabadságának és élethez való jogának fel- és elismerése.

A vegánok tehát nemcsak húst nem fogyasztanak, hanem kerülnek minden más állati eredetű élelmiszert is, úgy mint a tojást, a tejet vagy éppen a mézet. Ezen kívül nem használnak semmilyen egyéb állati eredetű terméket, és nem vásárolnak állatkísérletekhez köthető vagy állatokon tesztelt háztartási cikkeket. Emellett a vegánok nem támogatnak semmilyen olyan szórakoztatókomplexumot, amely állatokat használ szórakoztatás céljára, mint például az állatkerteket, a cirkuszokat vagy a delfináriumokat.

 

Hogy melyik étrend az ideálisabb a számunkra, az tehát nagyban attól függ, hogy miért szeretnénk lemondani a húsról, az állati eredetű dolgokról. Ami nagyon fontos, hogy akármelyik diéta is szimpatikus, arról először egyeztessünk a háziorvosunkkal, hogy az egészségi állapotunk lehetővé teszi-e ezt az életmódváltást. Ha ez megvan, alaposan utána kell nézni, hogyan pótoljuk például a kieső fehérjét, illetve az egyéb tápanyagokat. Ha új étrendbe kezdünk, nagyon fontos, hogy fokozatosan szoktassuk át magunkat, nem egyik napról a másikra, mert az a szervezetnek nagyon drasztikus lenne.

 

Forrás: hazipatika.hu

March 1, 2021