Budapest, 2014. december 11. – Életmentő készüléket adományozott az Omega Marine Forte+ étrend-kiegészítő hazai forgalmazója, a Natural Pharmaceuticals Kft. a Városligeti Műjégpálya számára. A közel fél millió forint értékű mobil defibrillátort csütörtökön egy sajtótájékoztató keretében adták át a cég képviselői a fővárosi közintézménynek. „Téli időszakban sok korcsolyázó, nyáron pedig rengeteg kiránduló keresi fel a Városligeti Műjégpályát és környékét. Úgy gondoljuk, ahol naponta ennyi ember fordul meg, ott elengedhetetlen, hogy elérhető közelségben legyen egy ilyen készülék”- jegyezte meg a Natural Pharmaceuticals ügyvezető igazgatója.


Vezető halálozási ok

AED_HU_01Magyarországon minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívüli hirtelen szívleállás következtében. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy 25 ezer ember veszti életét emiatt, így jelenleg vezető halálozási oknak számít a hazai statisztikában. „A hirtelen szívhalálért az esetek 65-85 százalékáért a ritmuszavar, az úgynevezett kamrafibrilláció tehető felelőssé, ami lényegében a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége, mely a szerv mechanikai működését és normális összehúzódását teszi lehetetlenné”- jegyezte meg Dr.Szabó Péter, a Magyar Szív Egyesület (MASZÍV) elnöke. Bár a jelenség legtöbbször a szívbetegeket érinti, ennek ellenére a hirtelen szívhalál bárhol, bárkinél –akár figyelmezető előjel nélkül is – bekövetkezhet.

 

 

Perceken múlhat egy élet
A szívmegállás utáni, mintegy 3-5 percen belül gyorsan, határozottan és a laikustól is elvárható szakszerűséggel eljárva, még meg lehet menteni az érintett életét. A legtöbb esetben a beteg túlélési esélye azon múlik, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtörténik-e a defibrillálás. Ugyanis minden beavatkozás nélkül eltöltött perc 8-10 százalékkal csökkenti a túlélési esélyt, míg az öt percen túl elkezdett újraélesztés esetén már csak a szakszerű ellátástól várható el a maradandó károsodások nélküli felépülés. Ezért is nagyon fontos, hogy legyen a közelben olyan használható készülék, mellyel elvégezhető a beavatkozás.

Az omega-3 savak jelentősége
A szív- és érrendszeri betegségek hátterében legtöbbször a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, vagy valamilyen örökletes betegség áll. Emellett az életkor előrehaladtával az erek fala merevebbé válik, valamint megnő a vér koleszterin szintje, ezzel együtt pedig a vérnyomás is magasabb lesz. Ennek eredményeképpen a szív idővel gyengébbé válhat, melynek számos élettani hatása mutatkozik meg a kor előrehaladtával.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálatai szerint az omega-3 zsírsavak (DPA és EPA) hozzájárulnak a szív egészséges működésének fenntartásához. „A DPA és EPA megfelelő mennyiségű beviteléhez hetente legalább 2- alkalommal szükséges halat– például lazacot, makrélát, vagy heringet – fogyasztani, de a kellő mennyiségű omega-3 étrend-kiegészítők formájában, például OmegaMarine Forte+ kapszulával is biztosítható” – hívta fel a figyelmet a Natural Pharmaceuticals ügyvezető igazgatója.  Rendszeres mozgással és a súlyfelesleg csökkentésével pedig tehermentesíthető szív, ezáltal a magas vérnyomás is normalizálható.

AED_HU_02

Frekventált helyszín

Az Országos Automata Életmentő Defibrillátor Adatbázis nyilvántartása szerint hazánkban eddig már közel félezer félautomata defibrillátort helyeztek üzembe. A fővárosi közintézménynek most átadott készülék azonban nemcsak azért fontos, mert gyarapítja a budapesti nyilvános helyeken található defibrillátorok számát, hanem azért is, mert olyan központi helyre került, melynek környékén több ezer ember fordul meg naponta. „A Városligeti Műjégpálya turisztikai szempontból is kiemelt jelentőséggel bír, ezért nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy ilyen életmentő készülékkel gazdagodhattunk, hiszen hirtelen szívleállás esetén nagyon fontos, hogy időben érkezzen a segítség” – jelentette ki az átadás kapcsán Molnár Zoltán, a Budapesti Sportszolgáltatói Központ igazgatója.

Natural Pharmaceuticals

A Natural Pharmaceuticals étrend-kiegészítők forgalmazásával foglalkozó cég, mely Európa több országában – köztük Magyarországon, Litvániában, Németországban és Lengyelországban – jelen van. A Natural Pharmaceuticals idehaza elsősorban az Omega Marine Forte+ kapszula kapcsán ismert, melynek márkanagyköveti szerepét Béres Alexandra, fitness világbajnok látja el.

Sajtókapcsolat:

Busnyák Tünde
tunde.busnyak@natural.co.hu

December 31, 2014