Az omega-3-ról

Mi az omega-3?

Sokan hallottak már az omega-3 zsírsavakról, de csak kevesen ismerik pontosan azok kedvező hatásait.  Ezen zsírsavak nélkülözhetetlenek  az emberi szervezet számára, ugyanis testünk magától nem képes az omega-3 előállítására. Ezért étkezéseink során szükséges gondoskodni a kellő mennyiségű utánpótlásról.

Az omega-3 zsírsavak a természetben főként olyan halakban fordulnak elő, mint a lazac, a hering, a makréla vagy a szardínia.

Az omega-3 zsírsavakra többek között a normál agyműködés és a szellemi frisseség fenntartása, az emlékezet karbantartása, valamint a látás egészségének megőrzése szempontjából lehet szükségünk.

Napjainkig számos tanulmányt készítettek az omega-3-ról, valamint annak az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatásairól. Egyes források szerint több mint eddig több mint 10 ezer tudományos munka született, csak Németországban az erre vonatkozó kutatások száma 17 ezer fölött van.

Amikor szóba kerülnek a zsírok, egyben biztosak lehetünk: akadnak olyanok, amelyeket biztosan nem kell kerülnünk, ezek pedig az omega-3-ként ismert zsírsavak.

„Amikor zsírokról van szó, van egy fajta, amit nem kell kerülni: az omega-3 zsírsavak. A két legfontosabb pedig az EPA és DHA – ezek elsősorban a hideg vizekben élő halakban találhatóak, például lazacban, a makrélában, a heringben, a tonhalban és szardíniában.”

 

kapsulki OMF

Mi az, amiért annyira egészséges számunkra az omega-3?

Az omega-3 zsírsavaknak két fő típusa létezik: az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav).

Ezen zsírsavak az eikozanoid hormoncsoport szabályozóinak tekinthetőek, mert befolyásolják azok működését. Az EPA (eicosapentaénsav) és DHA (docosahexaénsav) nevű omega-3 zsírsavakból képződő eikozanoidok véralvadás gátló tulajdonsággal rendelkeznek és tágítják a véredényeket. Ennek köszönhetően pozitív hatásuk lehet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében.

Emellett az omega-3 zsírsavak segítségével létrejött eikozanoidoknak gyulladásgátló hatásuk is van, amelyek  az arterioszklerotikus, vagyis az érelmeszesedéssel járó betegségek esetében fejthetnek ki kedvező hatást.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) tudományos véleménye szerint az omega-3 csoportba tartozó zsírsavak, azaz a DHA és az EPA számos kedvező hatást fejthetnek ki szervezetünkben, ha az előírt mennyiségben fogyasztják.

  • Az EPA és DHA napi 250 mg fogyasztása hozzájárul a szív megfelelő működésének fenntartásához.
  • A DHA napi 250 mg fogyasztása hozzájárul az agy megfelelő működésének fenntartásához.
  • A DHA napi 250 mg fogyasztása hozzájárul a megfelelő látás fenntartásához.

Hogyan biztosítható, hogy elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavat vigyünk be szervezetünkbe?

Az EPA és DHA megfelelő  mennyiségének bevitele érdekében változatos étrendre van szükségünk.  Ezek a zsírsavak legfőképpen halakban találhatóak, ezért törekedünk kell rendszeres fogyasztásukra. A szükséges EPA és DHA mennyiséget így juttathatjuk egyszerűen a szervezetünkbe.

De mennyi halat kellene ennünk, hogy elegendő mennyiségű EPA-t és DHA-t vigyünk be?

Norvégiában az Egészségügyi és Szociális Minisztériumhoz tartozó Norvég Egészségyügyi Hivatal ajánlása szerint legalább 200 grammnyi halat szükséges fogyasztani heti 2-3 alkalommal.

Svédországban a Nemzeti Élelmiszerügyi Ügynökség szintén heti 2-3-szori halfogyasztást tart optimálisnak.

Németországban az Arbeitskreis Omega-3 e. V. nevű munkacsoport az EPA és DHA omega-3 zsírsavak legalább 0,3 grammnyi fogyasztását javasolja. Ez jellemzően a heti két alkalommal fogyasztott halétel, ill. napi 30 g hal fogyasztásával megvalósítható.

Manapság azonban sokaknak nincs lehetőségük elegendő mennyiségű halat fogyasztani. Ezért lehet jó megoldás az OmegaMarine Forte+ étrend-kiegészítő.

Tudta-e:

Tudta-e, hogy 1982-ben az orvosi-élettani területen a Nobel díjat az a kutatómunka nyerte el, amely az alapvető jelző molekulák, az omega-3 zsírsavakból származó eikozanoidok leírásával foglalkozott?

omega3_diagram_8