A magyarok többsége nem fogyaszt rendszeresen halat, holott a bennük található omega-3 zsírsavak kedvező hatással lehetnek szervezetünkre. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálatai szerint az omega-3 zsírsavak (DHA és EPA) hozzájárulnak a szív egészséges működésének fenntartásához. Emellett növelhetik az emlékezőképességünket, hosszútávon pedig lassíthatják a látás romlását.

Az utóbbi két évtizedben forradalmi változások mentek végbe táplálkozási szokásainkban. A magyar asztalokon számos feldolgozott élelmiszer jelent meg, nem beszélve a gyorséttermek térhódításáról. Sokkal több húsételt, cukrot és fehérjét, ugyanakkor egyre kevesebb halat fogyasztunk, ami kedvezőtlen hatással lehet szervezetünk mindennapi működésére.

A szív- és érrendszeri betegségek hátterében legtöbbször a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, vagy valamilyen örökletes betegség áll. Emellett az életkor előrehaladtával az erek fala merevebbé válik és megnő a vér koleszterin szintje, ezzel együtt pedig a vérnyomás is magasabb lesz. Emiatt a szív idővel gyengébbé válhat, melynek számos élettani hatása mutatkozik meg a kor előrehaladtával.

Számos klinikai vizsgálat világított rá az omega-3 savak bevitele és a szív- és érrendszeri betegségek veszélyének csökkenése közötti összefüggésre. A DHA és EPA zsírsavak hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez függetlenül attól, hogy valakinek korábban volt-e ilyen jellegű panasza, vagy sem. Emellett a rendszeres mozgással és a súlyfelesleg csökkentésével tehermentesíthető szív, ezáltal a magas vérnyomás is normalizálható.

A DHA és EPA megfelelő mennyiségű beviteléhez hetente legalább két alkalommal szükséges halat – például lazacot, makrélát, vagy heringet – fogyasztani, de a szükséges mennyiségű omega-3 étrend-kiegészítők formájában, például OmegaMarine Forte+ kapszulával is biztosítható. Az omega-3 zsírsavak fogyasztását a fitnesz világ és Európa-bajnok sportoló, Béres Alexandra is ajánlja, aki immáron két gyermek boldog anyukája.

 

August 10, 2015