Túl vagyunk az újévi fogadkozásokon, és bár ilyen jellegű felmérés nem készült, mégis nyugodtan állíthatjuk, hogy az emberek nagy többsége pontosan ugyanúgy él, mint 2017 utolsó napjaiban. Pedig tényleg érdemes lenne a kifogások keresése helyett valami hasznos dologba belefogni, például a rendszeres tornába.

Azt mondják a szakemberek, hogy mindenkinek szüksége lenne legalább 30 perc intenzív mozgásra naponta, erre azonban kevesen hajlandóak. Nekik – is – ajánljuk Béres Alexandra fitneszedző gyakorlatsorát, amely a Facebook oldalán jelent meg, és amellyel szemben igazán nehéz kifogásokat felhozni.

Mindenek előtt keressünk egy stabil padot, vagy megfelelő súlyú, stabil széket, fotelt. Nagyobb a gyakorlat hatásfoka, ha a szokottnál alacsonyabb bútordarabot választunk, de ha ilyen nincs kéznél, ne húzzuk az időt a keresgéléssel, hanem fogjuk az első széket, amit meglátunk.

A gyakorlatokat – a bemelegítés kivételével – folyamatosan végezzük, majd jöhet egy rövid szünet. Kezdők a kört háromszor ismételjék meg, a középhaladók ötször, majd később annyiszor, ahányszor jól esik. Természetesen ügyelni kell a fokozatosságra.

  1. Hangolódjunk rá a tornára

Alaposan melegítsünk be, és ha nem tudunk kimenni az utcára, akkor a szobában melegítsünk, helyben futással és szökdeléssel.

  1. Guggolásból felugrás

Üljünk le, majd egy határozott mozdulattal ugorjunk fel a levegőbe. Ereszkedjünk vissza, de ne üljünk a székre, csak érintsük meg azt a  fenekünkkel, utána ebből a félig guggoló helyzetből ismét ugorjunk a levegőbe. Folyamatosan ismételjük az egészet 20-szor.

  1. Fekvőtámasz széken

Támaszkodjunk a szék felületére és végezzünk karhajlítást, majd nyújtást. A székkel végzett fekvőtámaszt kezdőknek ajánljuk, a haladók „megbolondíthatják” a dolgot azzal, hogy a lábukat teszik fel, és a tenyerükkel a talajon támaszkodnak. Addig ismételjük, amíg bírjuk és amíg jól esik.

  1. Egy lábas felállás székről

Üljünk le és egyik lábunkat nyújtsuk előre. Kezünket emeljük mellső középtartásba, és próbáljunk meg egy lábbal felállni a székről. Tizenötször ismételjük, majd váltsunk lábat. Akinek mindez nem lenne elég nehéz, az a lábváltáskor ne üljön le pihegni a székre, hanem csak érintse meg azt a fenekével.

  1. Fent és lent

Támaszkodjunk meg a tenyerünkkel a székkel szemben, nagyjából 20 centiméter távolságra. A törzs legyen egyenes, és csak a lábujjainkkal meg a tenyerünkkel érintsük a földet. Feszüljenek a csípő körüli izmok, és a has legyen behúzva! Ebben a helyzetben maradva, egyik kezünkkel nyomjuk ki magunkat és lépjünk fel a székre, majd csináljuk meg ugyanezt a másik kezünkkel is. A gyakorlat végén a széken támaszkodunk. Lépjünk ismét le a földre, és ismételjük a mozdulatsort, folyamatosan tizenötször.

Hogy legyen mindehhez lelkierőnk, Béres Alexandra felhívja a figyelmet arra, hogy „a csoda Benned van”. Vagyis nem várhatjuk mástól a megoldást, magunknak kell tennünk a vágyaink eléréséért. És még valami: a népszerű fitneszedző a pillanatnyi siker könnyelmű ígérete helyett inkább a szorgalomban, a hiteles példamutatásban hisz. Mi pedig higgyünk neki!

Már egy szék segítségével is színt tudunk vinni az unalmas tornagyakorlatokba – a fekvőtámasszal például több izomcsoportot megmozgatunk (Kép forrása: Indianworkouts.com)

February 21, 2018