Íme a recept:
1. Lábasban felforrósítjuk az olajat, és üvegesre sütjük rajta a meghámozott, felaprított hagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott marhalábszárat, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig sütjük.
2. Ezután lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre, felöntjük a borral, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hús omlósra puhul, és sűrű szaft keletkezik.
3. Közben néhányszor megkeverjük, és az elpárolgott folyadékot pótoljuk egy kevés vízzel vagy borral. A főzési idő felénél hozzáadjuk a kimagozott, felkockázott paradicsomot és paprikát, továbbá egy kevés sót, őrölt borsot és köményt.
4. A nokedlihez összekeverjük a lisztet az elhabart tojásokkal. Annyi vizet öntünk, hogy sűrűn folyós tésztát kapjunk, majd lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Akkor van kész, ha a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Végül leszűrjük. Ezzel tálaljuk a pörköltet.
Hozzávalók:
A pörkölthöz:
- 3 ek olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 80 dkg marhalábszár
- 2 tk édes-nemes paprika
- 4 dl száraz vörösbor
- 2 db paradicsom
- 1 db t. v. paprika
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt kömény
A nokedlihez:
- 50 dkg liszt
- 3 db tojás
- só
Jó étvágyat kívánunk!