Sokan hallottak már az omega-3 zsírsavakról, de csak kevesen ismerik pontosan azok kedvező hatásait. Ezen zsírsavak az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek, ugyanis testünk magától nem képes az omega-3 előállítására. Ezért étkezéseink során szükséges gondoskodni a kellő mennyiségű utánpótlásról.

 

Az omega-3 zsírok bevitele viszont közel sem egyszerű. Az omega-3 zsírsavak a természetben főként olyan halakban fordulnak elő, mint a lazac, a hering, a makréla vagy a szardínia, a mi étrendünkviszont főleg a baromfi, a sertés és marhahúsok köré épül. Mint ahogy Európa számos más országában, úgy Magyarországon is rengetegen szenvednek omega-3-hiányban, anélkül, hogy tudnának róla. Ez a hiány pedig hosszú távon katasztrofális egészségügyi következményekkel járhat. Az omega-3 zsírsavak étrendünkbe való beillesztése nem pusztán opcionális lehetőség, hanem a hosszú távú egészségünk érdekében kifejezetten ajánlott, ha vissza szeretnénk állítani a szervezetünkben raktározott zsírsavak egyensúlyát.

 

Ezek egyrészt növényi eredetűek (ALA), másrészt viszont tengeri halakban találhatók meg EPA és DHA formájában. Az elmúlt években sorra jelentek meg az omega-3 zsírsavak kedvező élettani hatásairól szóló tanulmányok. Feladatai többek között a normál agyműködés és a szellemi frissesség fenntartása, az emlékezet karbantartása, valamint a látás egészségének megőrzése. A kismamák esetében segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemők életében szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában. Mérsékli a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Szerepe van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert.

 

Ha genetikailag egészségesek és sportos felépítésűek vagyunk, odafigyelünk a táplálkozásunkra valamint kerüljük a túlzott mértékű omega-6 forrásokat (például napraforgóolaj, olajos magvak), akkor az omega 3-t tartalmazó táplálék-kiegészítőkkel még tovább tökéletesíthetjük étrendünket.

April 18, 2016