Az emberek nagy többsége tisztában van azzal, hogy egészségünk megőrzése szempontjából szükséges legalább heti 2-3 alkalommal halat fogyasztani. A valóságban ennél jóval ritkábban kerülnek halból készült ételek az asztalokra a magyar háztartásokban. A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak (EPA&DHA) nemcsak a szívünkre, hanem agyunk működésére is kedvező hatással lehetnek.

Franciaországban és Hollandiában több ezer ember részvételével végzett vizsgálatok kimutatták, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak omega-3-at, hatvan százalékkal hatékonyabban működik az agyuk. A kutatók arra a véleményre jutottak, mindez annak köszönhető, hogy az omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban.

A DHA és EPA zsírsavak fogyasztása emellett a fárasztó agyi tevékenységet végzők – irodai dolgozók, mérnökök stb. – számára is hasznosak lehetnek. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezen zsírsavak optimális hatása csak akkor érvényesül, ha az előírt mértékben gondosodunk bevitelükről.

Nemrégiben az Oxford Egyetemen végzett kutatás arra világított rá, hogy kapcsolat van az agyban lévő omega-3 szint és a gyermekek olvasási képessége között.  A legújabb kutatási eredmények szerint, azoknak a gyermekeknek, akiknek a szervezete rendszeresen hozzájut az omega-3 zsírsavakhoz, a feladatmegoldó- és problémamegoldó képességük javult, gyorsabban értették meg a feladatokat, és javultak az iskolai eredményeik.

Napjainkban nagyon nehéz betartani az egészséges életvitel kritériumait. A stressz, a rendszertelen életvitel, a sok túlóra és az ételek sietős elkészítése miatt gyakran nincs mód arra, hogy megfelelő minőségű tápanyagokat jutassuk szervezetünkbe. Amennyiben nincs lehetőségünk rendszeresen halételeket enni, érdemes naponta minőségi omega-3 étrend-kiegészítőt – például a Béres Alexandra által is használt OmegaMarine Forte+ kapszulát -fogyasztani.

September 1, 2015